2016 değer artış vergisi ödemeleri için son 3 gün!

2016 değer artış vergisi ödemeleri için son 3 gün

Gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde satılması halinde değer artış kazancı vergisinin ödenmesi gerekiyor. 2016 değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 3 gün…

2016 değer artış vergisi ödemeleri için son 3 gün!
Değer artış kazancı vergisi olarak nitelendirilen gelir vergisi; Bedelli olarak edinilen taşınmaz malların iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazancı olarak vergilendiriliyor.

– Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı,
– Voli mahalleri ve dalyanlar,
– Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,
– Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları.

Yukarıda belirtilen mal ve hakların 5 yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancına tabi tutuluyor. Vergi ödemeleri için her yıl istisna bedeli belirleniyor. Buna göre gayrimenkullerin elden çıkarılmasından doğan değer artış kazancının 2015 yılı için 11.000 Türk Lirası gelir vergisinden istisna oluyor.

2015 yılına ait kazancı istisna bedelinden yüksek olanlar, 2016 yılında Mart ayında beyanname vererek, verginin ilk taksitini ödüyor. 2016 değer artış kazancı vergisi ödemeleri için son 3 gün bulunuyor.

İki eşit taksit halinde ödenebilen değer artış kazancının ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödenecek.

Vergi ödemeleri;
-Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),
-Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,
-Anlaşmalı bankalardan,
-Tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor.

Değer artış kazancından indirilebilecek giderler 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com