2016 çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?

2016 çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir

Çevre temizlik vergisi meskenlerde su faturasına yansıtılıyor. İşyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar için ise belediyeye giderek ödeme yapılıyor. Peki 2016 çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?

2016 çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince çevre temizlik vergisi, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalardan alınıyor.

Verginin mükellefiyeti ise gayrimenkulün kullanılmaya başlanması birlikte başlıyor. Bu vergi, gayrimenkulün sahibi tarafından değil, kullanıcısı tarafından ödeniyor.

Eğer taşınmaz malda kiracının varsa, vergi mükellefi kiracılar oluyor. Mükellefiyet için işyeri kullanıcılarının belediyeye beyanname verilmesi gerekiyor.

Bunun sebebi ise vergi ödemesinin mesken ve işyerlerinde farklı, şekilde yapılıyor olması. Meskenlerin çevre temizlik vergisi; belediyeye gidilip ödenmiyor; vergi tutarı su faturalarına yansıtılıyor.

Ancak işyerleri sahip veya kiracılarının çevre temizlik vergilerini ödeyebilmeleri için belediyeye gitmeleri gerekiyor. İşyerleri için belirlenen çevre temizlik vergisi iki eşit taksit halinde ödenebiliyor.Peki 2016 çevre temizlik vergisi ne zaman ödenir?

Çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisinin ilk taksit ödemesi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Buna göre 2016 yılı ilk taksit ödemeleri devam ediyor.

Konut çevre temizlik vergisi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com