2015 Kasım kira zammı hesaplama formülü!

2015 Kasım kira zammı hesaplama formülü
Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi süresinin yenilenmesi halinde kiraya yıllık zam yapılıyor.İşte 2015 Kasım kira zammı hesaplama formülü…

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.

Kira bedelinde; gayrimenkulün değerlenmesi halinde ya da kira döneminin yenilenmedi halinde zam yapılabiliyor. Kira bedeline yapılacak zam hesaplamaları ev ve işyerleri için farklı şekilde hesaplanıyor.

Kanunen; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenior. Peki Kasım ayında kiralara ne kadar zam yapılacak?

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,20 düştü.

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,58 artış gösterdi.

Kira zammı hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre 2015 yılı Kasım ayı kira zammı yüzde 5,74 olarak tespit ediliyor.

2015 Kasım kira zammı hesaplama formülü…
Mevcut kira: 1000 lira
Zam oranı: yüzde 5,74
Zam bedeli: 57,4 lira
Zamlı kira bedeli: 1057,4 lira

İşyeri kira artış oranı Kasım 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*