2015 Kasım kira artış oranı hesabı nasıl yapılır?

2015 Kasım kira artış oranı hesabı nasıl yapılır

Taşınmaz mal kiralama işlemlerinde, kira sözleşmesinin yenilenmesiyle taşınmaz sahibi kiracısına zam uygulayabiliyor. Peki 2015 Kasım kira artış oranı hesabı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya yıllık zam yapılıyor. Yapılacak artışın kanunda belirlenen esaslara göre yapılması gerekiyor.

Borçlar Kanunu gereğince kira artış oranı hesabı mesken ve işyerlerinde farklı şekilde hesaplanıyor.

Meskenlerde; tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor.

Ancak bu kural işyerlerinde uygulanmıyor. İşyerinde taraflar arasında yapılan kira sözleşmesinde belirtilen oranda zam yapılması gerekiyor. Eğer sözleşmede herhangi bir oran yazmıyorsa işyeri kiracısına istenilen oranda zam yapılabiliyor.

Kira artış oranı hesabı 2015 Kasım..
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,58 artış gösterdi.

Kira artış hesabında yukarıdaki oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Haziran ayı için kira artış oranı %5,74 olarak tespit ediliyor.

Örneğin mesken kiranızın 1000 TL olduğunu düşünelim. Kasım ayında yenilenen kira sözleşmeniz için kiraya yıllık 57,4 TL oranında zam yapılacak.

Konut kira artış oranı hesabı Ekim 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*