2015 Kasım ayı kira artış oranı!

2015 Kasım ayı kira artış oranı
Kira Kanunu gereğince kira sözleşme döneminin yenilenmesi durumunda kirada artış yapılıyor.Peki Kasım ayında kiralar ne kadar artacak? İşte 2015 Kasım ayı kira artış oranı…

Taşınmaz mal kiralamalarında kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde sözleşme aynı şartlarda yeni kira döneminde de uygulanıyor.

Ancak bu süreçte taşınmaz sahibi kiraya zam yapma hakkına da sahip oluyor. Kanunen, yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira ücretine ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek şartıyla geçerli oluyor. Bu kural, bir seneden daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.

Kira artış hesaplamalarında kullanılan enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Ancak bu oranlar yalnız mesken kiralamalarında kullanılıyor.Kanunen 2020 yılına kadar işyeri kiralamalarında yapılacak artışta ÜFE oranlarının kullanılması gibi bir zorunluluk bulunmuyor.

Kasım 2015 döneminde uygulanacak enflasyon oranları, 3 Kasım 2015 tarihinde TÜİK tarafından açıklandı.2015 Kasım ayı kira artış oranı şu şekilde:

2015 Kasım ayı kira artış oranı…
Açıklanan verileri göre Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %0,20 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,59 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %5,74 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,58 artış gösterdi.

Buna göre,Kasım ayında mesken kiracısına en fazla %5,74 oranında zam yapılabilecek.

Kasım ayında kiralar ne kadar artacak?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*