2015 Ekim’de kiracıya ne kadar zam yapılacak?

2015 Ekim'de kiracıya ne kadar zam yapılacak
Kira zam oranları, enflasyon oranları kapsamında her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. 2015 Ekim ayına ait kira zam oranları bugün açıklandı. Peki 2015 Ekim’de kiracıya ne kadar zam yapılacak? diyorsanız işte yanıtı..

Kira zam oranları, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından her ay yayımlanan ÜFE oranları olup, ev sahipleri bu oranın üstünde kiracısına zam yapamıyor.

Kira zam hesaplamalarında hangi oranların kullanılması gerektiği Borçlar Kanunu kapsamında açıklanmıyor. Bu nedenle kiracılar kendilerine diğer oranlardan daha düşük olan on iki aylık ortalamalara göre değişim oranının kullanılmasını istiyordu.

Ancak, TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre yeni kira bedeli hesaplamalarında on iki aylık ortalamalarının değil, bu orandan daha yüksek olan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiği öngörülüyor.Peki 2015 Ekim’de kiracıya ne kadar zam yapılacak? diyorsanız işte yanıtı..

2015 Ekim ayı kira artış oranı…
Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %1,53 arttı.Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %1,53 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %7,81 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,92 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %5,92 artış gösterdi.

Yukarıda yer alan oranlara göre 2015 Ekim ayında yüzde 6,92 oranı kullanılarak yeni kira hesabının yapılması gerekiyor.

Ev sahibi istediği zaman zam yapabilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*