1/1000 ölçekli uygulama imar planı ne demek?

1 1000 ölçekli uygulama imar planı ne demek

Onay tarihinden itibaren belediye başkanlığınca tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında imar planı askıya çıkıyor. Peki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ne demek?

İmar Planları; Nazım İmar Planı ve Uygulama İmar Planından meydana geliyor ve kanun gereğince mevcut ise bölge planı ve çevre düzeni plan kararlarına uygunluğu sağlanarak, belediye sınırları içinde kalan yerlerin nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılıyor veya yaptırılıyor. Belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe giriyor.

Bu planlar onay tarihinden itibaren belediye başkanlığı tarafından tespit edilen ilan yerlerinde ve ilgili idarelerin internet sayfalarında askıya çıkıyor.İmar planları bir ay süreyle eş zamanlı olarak ilan ediliyo ve bir aylık ilan süresi içinde planlara itiraz edilebiliyor.

Belediye başkanlığınca belediye meclisine gönderilen itirazlar ve planları belediye meclisi 15 gün içinde inceleyerek kesin karara bağlıyor. Peki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ne demek? diyorsanız işte yanıtı…

Uygulama imar planı, tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını gösterecek şekilde hazırlanan raporlara 1/1000 ölçekli uygulama imar planı adı veriliyor.

Uygulama imar planı yapım süreci 3194 Sayılı İmar Kanunu içerisinde 8. maddede konuyla ilgili hükümle açıklanıyor. Bölge planları; sosyo-ekonomik gelişme eğilimlerini, yerleşmelerin gelişme potansiyelini, sektörel hedefleri, faaliyetlerin ve alt yapıların dağılımını belirlemek üzere hazırlanacak bölge planlarını, gerekli gördüğü hallerde Devlet Planlama Teşkilatı yapıyor veya yaptırıyor.

Arsanın imarlı olduğunu nasıl anlarız?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com