Kaçak yapı cezasına itiraz edilir mi?

Kaçak yapı cezasına itiraz edilir mi

Kaçak yapılar için para cezaları ve yıkım cezaları gibi yaptırımlar uygulanıyor. Peki kaçak yapı cezasına itiraz edilir mi? İşte kaçak yapı cezasına itiraz..

Ruhsat alınmadan inşasına başlanılan yapılar ile ruhsat alınmasına rağmen ruhsat ve eki projelere aykırı olarak inşa edilen yapılar ruhsatsız yapı niteliğinde olup kaçak yapı olarak kabul ediliyor.

Yapı ruhsatı alınmadan yapıya başlandığı veya ruhsat ve eklerine aykırı yapı yapıldığı, ilgili idarece tespit edilirse, belediye veya valiliklerce o andaki inşaat durumu tespit edilip yapı mühürlenerek inşaat hemen durduruluyor. Durdurma işleminde, yapı tatil zaptı yapının bulunduğu yere asılarak yapı sahibine tebliğ edilmiş sayılıyor. Bu tebligatın bir nüshası da muhtara bırakılıyor.

Bu tarihten itibaren en fazla 1 ay içinde yapı sahibi, yapısını ruhsata uygun hale getirerek veya ruhsat alarak, belediyeden veya valilikten mührün kaldırılmasını isteyebiliyor.

Kaçak yapılar için para cezaları ve yıkım cezaları gibi yaptırımlar uygulanıyor. Peki kaçak yapı cezasına itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı..

Kaçak yapı para cezasına itiraz cezanın tebliğinden itibaren 7 gün içinde sulh ceza mahkemesine yapılabiliyor. İtiraz, zaruret görülmeyen durumlarda evrak üzerinde inceleme yapılarak sonuçlandırılıyor. Ancak itiraz üzerine verilecek karar kesin oluyor.

İlgili idarenin Cumhuriyet Savcılığı aracılığıyla sulh ceza mahkemesine başvurması üzerine, bu mahkemeler tarafından fenni mesuller ve müteahhitler hakkında bir yıldan beş yıla kadar meslekten men cezası da verilebiliyor.

Bu husustaki mahkeme kararları ilgili idarelerce Bakanlığa ve meslek mensubunun bağlı olduğu meslek teşekkülüne bildiriliyor. Kaçak inşaatlardan alınan para cezaları belediye bütçesine kaydediliyor.

Kaçak yapıya su aboneliği alınabilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*