Zemin etüd raporunu kimler hazırlar?

Zemin etüd raporunu kim hazırlar,

Zemin etüdü, üzerinde yerleşim kurulacak arazinin yer altı tabakaları ile ilgili tüm bilgilerin tespit edildiği araştırmalar olarak biliniyor. Peki Zemin etüd raporunu kimler hazırlar? diyorsanız işte yanıtı…

Zemin etüd raporunu kimler hazırlar?
Bir arsaya ait yer altı tabakalarının durum, konum, jeolojik yapı türü, derinlik, kalınlık, yoğunluk, elektrik özdirenci, sismik hızı, ivme, yeraltı su derinliğini ve bu tabakaların geriye kalan dinamik parametrelerinin olası bir deprem karşısında göstereceği tepkiyi tespit etmek amacıyla yapılan çalışmaların tamamına zemin etüdü adı veriliyor.

Zemin etüdü, bahse konu olan alanın üzerine yapılacak yapılara ait tasarım aşamasında kullanılacak zemin bilgilerinin tespit edildiği; değişik katmanlarda yer alan toprak – taş türü, bölgenin deprem riski açısından risk derecesi, olası bir fay hattına olan uzaklığı gibi özelliklerin detaylı olarak yapılan incelemeler neticesinde inşaata elverişli olup olmadığı konusunda elde edilen bilgilerin bir araya getirildiği rapor olarak da ifade ediliyor.

Peki Zemin etüd raporunu kimler hazırlar? diyorsanız işte yanıtı…

Zemin etüdü raporunun Bayındırlık Bakanlığı şartnamelerine uygun olarak yapılması gerekiyor. Zemin etüdü raporları zemin etüt çalışmaları yürüten firmalardan alınabiliyor. Rapor alanında uzman mühendislerin incelemeleri sonucunda hazırlanıyor.

Zemin etüdü raporu; her parsel için zemin mekaniği ve zemin emniyet gerilmelerini inceleyen, imar durum belgesiyle verilen bölge geneli ile ilgili jeolojik ve jeofizik raporları doğrultusunda, zemin cinsi ve grubunu inceleyen, inşaat mühendislerince esaslara uygun olarak düzenlelen bir rapor olarak tanımlanabiliyor.

Zemin etüdünde yapılan deneyler!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com