Yeni binalarda emlak vergisi istisnası!

Yeni binalarda emlak vergisi istisnası
Emlak vergisi uygulamasında gayrimenkuller için birtakım indirim ve muafiyet avantajı bulunuyor. Bunların arasında yeni binalar da yer alıyor. İşte yeni binalarda emlak vergisi istisnası…

Yeni binalarda emlak vergisi istisnası!
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre Türkiye’de bulunan tüm taşınmaz mallardan emlak vergisi tahsil ediliyor. Vergi ödemeleri taşınmaz malların bağlı olduğu belediyede yapılıyor.

Emlak vergisi her yıl iki eşit taksitte ödenebiliyor. 2016 yılı emlak vergisi ödemeleri 1. taksit zamanı 1 Mart’ta başladı ve Mayıs ayının sonuna kadar ödenebiliyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. İsteyen vergi mükellefleri verginin tamamını bir defada ödeyebiliyor.

Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma şartı bulunuyor. Bu şartı yerine getiren;

– Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar
– Emekliler
– Hiçbir geliri olmayanlar
– Ev hanımları
– Şehit yakınları
– Dul ve yetimler
– Gaziler emlak vergisinden muaf oluyor.

Bunların arasında yeni binalar da yer alıyor. Yeni binalarda emlak vergisi istisnası nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Yeni inşa edilen binalardan ev alanlara, emlak vergisi için beş yıl süre ile uygulanan “geçici muafiyet” bulunuyor.

Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.

Örneğin; Bayan A, 1.12.2014 tarihinde inşaatı tamamlanan apartmandan evini, 1.1.2015 tarihinde satın aldığını düşünelim.

Evin 2015 yılı emlak vergisi değeri 200 bin TL’dir. Bu durumda, Bayan A 2016-2020 yıllarında geçici muafiyetten yararlanarak; 2016 yılı için 50 bin TL’lik muafiyeti düşürecek. Geriye kalan 150 bin TL üzerinden emlak vergisi ödeyecek.

Arsada emlak vergisi var mı?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com