Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışı yapıldı!

yavuz-sultan-selim-köprüsü

İstanbul Boğazına inşa edilen “dünyanın en geniş köprüsü” Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Türkiye ve dünyadan çok sayıda liderin katılımıyla hizmete açıldı…

Törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasının ardından konukları sahneye davet etti.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in yaptırdığı toplu duanın ardından kurdele kesilerek, Yavuz Sultan Selim Köprüsü hizmete açıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın hizmete girecek köprüden geçişlerin 31 Ağustos’a kadar ücretsiz olacağı müjdesini verdi.
Asya ve Avrupa üçüncü kez birleşti
Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen köprü, Asya ve Avrupa’yı üçüncü kez birleştirecek. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 148 kilometre uzunluğundaki Odayeri-Paşaköy kesimi üzerinde yer alıyor. Köprünün, gidiş ve geliş istikametlerinde 4’er kara yolu şeridi ile ortada 2 demir yolu şeridi olmak üzere toplam 10 ulaşım şeridi olacak.

Köprü, raylı geçiş sisteminin aynı tabliyede olması nedeniyle de dünyada ilk olacak. Genişliği 59 metre, kule yüksekliği 322 metre olan köprü, bu konuda da bir rekor kıracak. Bin 408 metre açıklığa sahip ve toplam uzunluğu 2 bin 164 metre olan köprü, bu özelliğiyle de “üzerinde raylı sistem bulunan dünyanın en uzun asma köprüsü” unvanını alacak.

Yatırım maliyeti 3 milyar dolar olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü özel sektör işletecek. Köprüde, günlük 135 bin “otomobil eşdeğer” trafik geçişi için idare garantisi de bulunuyor.

Yeni köprü ile yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları iş gücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolarlık ekonomik kaybın önüne geçilmesi hedefleniyor.
Geçiş ücreti otomobiller için 9 lira 90 kuruş
Köprü geçiş ücretleri, Avrupa’dan Asya’ya geçişte otomobillerde 9,90 lira, aks aralığı ve sayısına göre ağır tonajlı araçlarda 13,20 liradan başlayacak. Asya’dan Avrupa’ya geçişler ise ücretsiz olacak. Köprünün bağlantı yollarının ücreti ise kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017’ye kadar geçerli olacak.

Yavuz Sultan Selim Köprüsünde OGS ve HGS’nin yanı sıra vatandaşın köprüye alışmasını sağlamak için nakit para ile geçiş imkanı da sunulacak. Ancak sonraki süreçte nakit geçiş kaldırılacak.
AA

 

Haber Star Gazetesi’nde şu şekilde…

İstanbul’un 3. gerdanlığı Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açılırken, köprüye nasıl ulaşılacağından ödeme şekline kadar bazı sorular bulunuyor. İşte Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nü kullanma rehberi…
KÖPRÜYE NASIL ULAŞILIR? Köprü İstanbul’un Sarıyer ilçesinde Garipçe ile Poyrazköy arasında. Köprüyü de içine alan Kuzey Marmara Otoyolu 140 kilometreyi buluyor. İlk etapta Mahmutbey – Odayeri – Paşaköy (Kurtköy) arası açılıyor. Üçüncü köprü, üçüncü havalimanı yolu ile de bağlantılı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne en yakın katılımlar ise Avrupa yakasında Uskumruköy, Anadolu yakasında ise Riva kavşağında bulunuyor. Sürücüler buradan otoyola katılarak köprüye kısa sürede ulaşabilecekler. Bunların dışında Anadolu yakasında Reşadiye kavşağı, Çamlık kavşağı, Paşaköy kavşağı ve Sancaktepe bağlantı yolu Avrupa yakasında Odayeri kavşağı ve Mahmutbey kavşağını kullanacak sürücüler, otoyola giriş ve çıkış yapabilecekler. Kuzey Marmara otoyoluna yayaların, motorsuz araçların, traktörlerin, bisikletlerin girmesi yasak.

HANGİ ARAÇLARA ZORUNLU? Köprünün açılmasıyla birlikte ağır tonajlı araçlar zorunlu olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yönlendirilecek. Bunun da özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü trafiğini olumlu yönde etkilemesi bekleniyor. Kamyon ve TIR gibi büyük araçlar zorunlu olarak artık üçüncü köprü güzergahından geçecek.

KAMYONLAR NASIL KULLANIYOR? Örneğin İstanbul’a meyve getiren bir kamyon, Tem karayolu Ümraniye, Çamlık kavşağından yeni otoyola girerek Reşadiye, Riva ve Poyrazköy güzergahını izleyerek Yavuz Sultan Selim Köprüsüne ulaşabilir. Köprüyü geçtikten sonra önce Odayeri kavşağına ulaşan araç buradan bağlantı yolunu kullanarak Mahmutbey kavşağına kadar gelebilecek.

GEÇİŞ ÜCRETİ NE KADAR? Köprüden otomobillerin geçiş ücreti 9,90 lira olacak. Asya’dan Avrupa’ya geçişler ücretsiz olacak

KARTLI ÖDEME VAR MI? OGS ve HGS dışında gişelerde kredi kartıyla da ödeme yapılabilecek

YOLUN TAMAMI KAÇ PARA? Köprünün bağlantı yollarının ücreti kilometre başına 8 sent (24 kuruş) olarak belirlendi. Ücretler, 2 Ocak 2017’ye kadar geçerli olacak. Mahmutbey’den girip Paşaköy’den çıkan toplam yaklaşık 35 lira ücret ödeyecek.

RAYLI SİSTEM GELİYOR Köprü üzerindeki raylı sistem, Edirne’den İzmit’e kadar yolcu taşıyacak. Marmaray ve İstanbul Metrosu ile entegre edilmesi planlanan raylı sistemle Atatürk Havalimanı, Sabiha Gökçen Havalimanı ve 3. Havalimanı da birbirine bağlanıyor.

Star