Türkiye’de satılan gayrimenkullerin 3’te 1’i ipotekli!

ertugrulbul

Ertuğrul Bul, hem yöneticilik hem girişimcilik deneyimleriyle FU’yu büyütürken, yeni şirketleri saglamtapu.com’la kredi kullanmadan gayrimenkul alacakların tapu işlemlerini “mercek altına” alıyor.

UZUN SÜRE sigorta sektöründe yöneticilik yapan Ertuğrul Bul, 2013 yılından bu yana FU Gayrimenkul’un genel müdürü pozisyonunda. PERA Capital’in bir yatırımı olan ve ismini Uzakdoğu dövüş sporundan alan FU, geçtiğimiz aylarda kurduğu saglamtapu.com ile Türkiye’de olmayan bir hizmet vermeye başladı. Şirket, kredi kullanmadan gayrimenkul alacak kişilerin tapu işlemlerini “mercek altına” alıyor. Yani, tapu kütüğünün ön incelemelerini yapıyor. Ertuğrul Bul, yaptıkları işi, “Emlak alacaklara temiz kağıdı veriyoruz” diye anlatıyor.

PERA bir private equity şirketi. FU’ya Eylül 2012 ‘de yatırım yapan PERA, Aralık 2013’te Autoking’e, geçtiğimiz haziran ayında da Koza Gıda’ya yatırım yaptı. Bilindiği gibi private equity şirketleri yatırım yaptıkları şirketleri büyütüp birkaç yıl içinde çıkış yapıyor. FU Gayrimenkulun büyümesinde ise Ertuğrul Bul, önemli bir koza sahip.Çünkü, daha önceki kariyerinde hem profesyonel yöneticilik hem de girişimcilik deneyimini yaşadı.

Bul, 2003 yılında Garanti Sigorta’da genel müdür yardımcılığı yaparken işinden ayrılıp Kapadokya’ya yerleşti. Birçok beyaz yakalının hayali olan bir kafe açtı.Ancak, 2005 yılında TEB Sigorta Genel Müdürü olarak sektöre geri döndü. Şirketin büyümesine katkıda bulunan Bul, 2008 yılında TEB Sigorta’nın Zürich Finansal Hizmetler tarafından satın alınması çalışmalarında bulundu ve satış sonrasında görevine Zürich Sigorta Genel Müdürü olarak devam etti. 2011 yılında ise Zürich’ten ayrılarak eşiyle birlikte online brokerlik şirketi sigortadukkanim.com’u kurdu. Bul, şirketini bir yıl sonra dünyanın önde gelen brokerlik şirketlerinden Marsh Sigorta ve Reasürans Brokerliği’ne sattı. Eşi genel müdür yardımcısı olarak Marsh’ta göreve başladı. Ertuğrul Bul, 2007 tarihli sigortacılık kanunu eşlerden bir tanesi aracı şirkette (broker) üst düzey yöneticilik yapıyorsa, diğer eşin sigorta şirketinde genel müdür olarak görev yapmasına izin vermediği için sektör değiştirdi. Eşi yakın zamanda Marsh’tan ayrılsa da Bul, profesyonel iş hayatına gayrimenkul sektöründe devam ediyor.

SAGUMTAPU.COM FİKRİ NASIL ÇIKTI?
Bul, FU’da göreve başladıktan sonra şirkette bazı değişiklikler yapıyor. Operasyon işleri mobile taşınırken, sahadaki avukat sayısı artırılıyor. Geçtiğimiz aylarda ise saglamtapu. com faaliyete başladı. Ertuğrul Bul, saglamtapu.com’u bir şube ziyareti sonrası kurmaya karar verdiklerini söylüyor. Şubede yapılan sohbette, peşin para ile ev almak isteyenlerin bankaların hizmetlerinden yararlanmak için yüzde 10 kredi kullandıkları bilgisi Bulu yeni yatırıma yöneltiyor. Ertuğrul Bul bu konuda şunları söylüyor: “Bankalar ve finans kurumları, kredi kullandırdıkları işlemler için ekspertiz raporu, profesyonel destek hizmetleri gibi çözümlerle kredinin teminatı olan gayrimenkule ait riskleri bertaraf etmeye çalışır. Bireysel işlem yapmak isteyenler bu hizmetlerden yoksun. Biz saglamtapu.com ile kredi kullanmadan gayrimenkul satın alacak kişiler için tapu başvurusu yapılmadan, tapu müdürlüğünde ön incelemeleri yapıyoruz. Hazırlanan evrakların tapu kütüğü ile uygunluğunu kontrol ediyor, olası hukuki riskleri minimize etmek için gerekli işlemler konusunda bilgi veriyoruz. Yani, bir satın alma işlemini imzalamadan uzmana danışmak isteyenlere hizmet veriyoruz. Tabii ki alım konusunda son karar müşteriye ait.”

İnsanların hayatlarında ortalama bir veya iki kez gayrimenkul satın aldığını ifade eden Bul, “Örneğin, 3+1 bir daire beğendiniz ve alma kararı verdiniz. Ama aldığınız daire tapu kayıtlarında bu şekilde kayıtlı olmayabilir. Biz bunlara ‘takyidat’ diyoruz. Ayrıca, satın alınacak gayrimenkulün tapu kayıtları üzerinde intifa hakkı, davalıdır şerhi, aile konutu şerhi, kamulaştırma şerhi, muhdesat kaydı veya vefa hakkı olabilir. Bunlar tespit edilmeden alınan gayrimenkuller gelecekte para ve hak kayıplarına neden olabilir. Araba satın alırken nasıl bir uzman veya oto ekspertiz desteğine ihtiyaç duyuluyorsa, gayrimenkul alımında da risklerin değerlendirilmesi ihtiyacı bulunuyor” diyor. Bul, şirket bünyesinde görevli avukatların, tapuda satış işlemleri aşamasında müşterilerine refakat ettiği bilgisini de veriyor. Bul, “Tapudaki ‘akraba’ olmayı hedefliyoruz” diyor.

“İPOTEKLİ SATIŞLARDA PAZARIN BÜYÜK KISMINA SAHİBİZ.”

1 MİLYON İŞLEMİ AŞACAK
Türkiye’de yılda ortalama 1,2 milyon gayrimenkul satıldığını, bunun üçte birinin ipotekli olduğunu hatırlatan Bul, “Biz ipotekli satışlarda FU Gayrimenkul ile pazarın büyük kısmına sahibiz. Geriye kalan 800 bin adetlik yani ipoteksiz satış içinde de sunabileceğimiz bir ürün olsun istedik ve saglamtapu.com ile bu açığı kapatmayı planlıyoruz” diyor.

Geçen yıl 155 bin ipotek tesis eden FU Gayrimenkul, bu yıl 174 bin ipotek gerçekleştirmeyi planlıyor. Önümüzdeki yıl ise saglamtapu.com’un da katkısıyla 200 bin işlem adedi öngörülüyor. FU Gayrimenkul bu yıl, yani kurulduğu günden bu yana toplam 1 milyon işlem sayısını aşmayı planlıyor. Şirket, şu ana kadar 800 binin üzerinde işlem yapmış. “1 milyon işlem sayısına nasıl ulaşacaksınız?” sorusuna Ertuğrul Bul şu yanıtı veriyor: “Bundan 10 yıl önce Türkiye’de bu şekilde çalışan bir şirket yoktu. İpotek işlemlerini kurumlar kendileri gerçekleştiriyordu. İpotek işlemlerinin out source edilmesi yaklaşımı 2005 yılında FU Gayrimenkul ile birlikte devreye girdi. Sektörün kurucusu ve öncüsüyüz. FU olarak sektörün yüzde 30-35’ine sahibiz. Öte yandan, gayrimenkul sektörünün henüz olgunlaştığı, sektörün yeni iş modeline alışamamış olduğu zamanlan geride bıraktık. Yeni yasal düzenlemelerle özellikle bankalar tarafında ipotek işlemlerinin outsource edilmesinin daha etkin kullanılacağını düşünüyoruz. Çalıştığımız banka sayısını da artırmayı planlıyoruz. Bu da hedeflerimize ulaşmamızı sağlayacak.”

“ŞİRKETTE CAM TAVANLARI KALDIRDIK”
21 bankanın 5 bin 964 şubesinde ve 31 banka dışı finans kuruluşunun yanı sıra KKTC ve Berlin’de de faaliyet gösteren FU Gayrimenkul bünyesinde şu anda 41’i kadrolu avukat olmak üzere 97 kişi çalışıyor. Ayrıca, Türkiye genelinde 600’ün üzerinde de anlaşmalı avukat bulunuyor. Şirkette hem yönetici hem de çalışan sayısı bakımından kadın-erkek oranı yüzde 50-50.
Konuyla ilgili olarak Bul, “Şirkette cam tavanları aştık” yorumunda bulunuyor. Bilindiği gibi iş hayatında kadınların yöneticilik pozisyonunda belli bir seviyeyi aşamamaları “cam tavan” olarak adlandırılıyor.

FU Gayrimenkul ipotek işlemlerinin yanı sıra resmi senet taslağının düzenlenmesi, taşınmaz malların hukuki durumunun araştırılması, banka portföyündeki satılık gayrimenkullearın tapu süreçlerinin yönetimi, banka şubesi kuruluşu/ açılışı, nakli ve kapatılması, menkul mal [uçak, gemi vb] rehni, leasing sözleşmelerinin imzalanması gibi işlemleri de yapıyor. FU çalışanları, stresle başa çıkma, öfke kontrolü, dikkat ve zaman yönetimi gibi kişisel gelişim eğitimleri alıyor.

Fortune

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*