Türkiye’de inşaat sektöründe yapsatçılar türedi!

Ferruh Asal

İnşaat sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çeken MGH Group CEO’su Cihan Ferruh Asal, konuta talebin artmasıyla birlikte inşaat sektöründe yapsatçıların türediğini belirtti.
Şirket, 35 milyon dolarlık toplam ciro gerçekleştirilmesi halinde başka ülkelere de açılmayı düşünüyor.

Kaba inşaat, çelik montaj, altyapı işleri, anahtar teslim rezidans alanlarında faaliyet gösteren MGH Group, 2016 yılında 35 milyon dolar ciro elde etmeyi hedefliyor. 20 yıllık bir tecrübeye sahip olduklarını ifade eden MGH Group CEO’su Cihan Ferruh Asal, son 10 yılda özellikle Bodrum’da önemli projelere imza attıklarını belirtti. ‘Fuga Yaz Gündoğan Evleri’ , ‘Karaincir Taş Evler’ , ‘Doğa Hanımeli Evleri’ ve ‘Detur İş Merkezi’ projeleri ile Türkiyenin değişik illerindede konut, ticari ve endüstriyel yapılar ile otel inşaatları gibi birçok projeyi gerçekleştirdiklerini belirtti. Türkiye’de gerçekleştirmek istedikleri işler ile ilgili bilgi veren Asal, Azerbaycan’da Afet İşleri Bakanlığı’nın 18 milyon dolarlık bir projesi ile ilgileniyoruz. Azerbaycan’da yapmak istediğimiz başka işler var ve petrol fiyatlarının da böyle devam etmeyeceğini düşünüyoruz. Artışlar olacak ve bizde gelişerek bu ülkede devam edeceğiz. 35 milyon dolarlık toplam ciro gerçekleştirmemiz halinde başka ülkelere de açılmayı düşünüyoruz. Afrika’da ve özelliklede Batı Afrika’da finansmanı Avrupa Birliği ve Dünya Bankası tarafından sağlanan projeler var. Bu projelerde çalışmak için tekliflerimizi sunacağız. 3 yıl olarak belirlediğimiz birinci büyüme etabımız için yıllık 50 milyon dolar, 5 yıl olarak belirlediğimiz ikinci büyüme etabımız içinse yıllık 80 Milyon dolarlık hedef koyduk. Yaptığımız işlerde büyüyen hedeflerimiz ile birlikte karlılığımızı da arttırmayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’de inşaat sektöründe yapsatçılar türedi

Merkez ofiste 24 kişilik personele sahip olduklarını söyleyen Asal, Azerbaycan da faaliyette olan bir branch ofislerinin de bir yıldır faaliyette olduğunu söyledi. Azerbaycan’daki işlerde taşeron kullandıklarını ve buradaki personel sayısının ise 250’den az olmadığını belirtti. İnşaat sektöründe beyin takımının önemli olduğunu söyleyen Asal,” Büyümenin çok zor olmadığı ancak öngörülen büyüme hedeflerine göre şirket ve çalışan alt yapısının hazırlanmasının gerekliliğine dikkat çekerek ;bizce projelerin büyüklüğünden çok ; çalışan başına yapılan ciro ve karlılığın ne olduğu önemli” dedi.

İnşaat sektöründe yaşanan sorunlara dikkat çeken Asal, Türkiye’de bankaların faiz oranlarının da düşmesinin etkisiyle konuta talebin artmasıyla birlikte inşaat sektöründe yapsatçıların türediğini belirterek,” Kentsel dönüşüm projeleri çerçevesinde çok miktarda arz var. İnşaat ekonomiyi sürükleyen bir sektör ama üretilen satılamaz hale gelirse yani piyasa tersine dönünce hem fiyat pahalılığından hem de arz fazlası miktar, metrekareden dolayı sıkıntı doğuyor.Mesela 2008 kriz sonrasındaBodrum’da çok fazla satılık yer vardı, fiyatlar düşmüştü ama şimdi yeniden toparlanma var” şeklinde konuştu. İnşaat sektöründe demir- çeliğin önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Asal, Türkiye’de bir çok sektörde olduğu gibi demir- çelik sektöründe de sıkıntı ve daralma yaşandığını kaydetti. Asal,” Arz fazlası var ve bu fazlalık fiyatları düşürdü ve bu kısır döngü devam edecek. Batanlar ve üretimden çıkanlar olacak. Böylece arz düşecek ve talep artacak. Bu sefer fiyatlar yükselmeye başlayacak. Takiben yeni yatırımcılar işin içine girecekler ve bu süreç böyle devam edecek. Türkiye’deki durumu dünyadaki durumla birlikte değerlendirmek lazım. Dünyada Çin ile ilgili bir sorun var. Çin, devlet sübvansiyonundan dolayı her emtia ve borsa malı fiyatı ile oynayabiliyor” dedi. Ayrıca,Rusya’daki resesyonun sona ermesi halinde burada da iş yapmak istediklerini söyleyen Asal, bu ülkenin altyapısının eskimiş olması nedeniyle özelliklealtyapı işlerini yapmak istediklerini ifade etti.

MGH’ninyabancı uyruklu firmalarla çalışma süreci ile ilgili açıklamada bulunan Asal,”2014 yılının sonunda Alman şirketi ile işbirliği çalışmalarımız başlıyor. Alman firması TR deki ilk projeleri olan İSKİ’nin Ambarlı’da bulunan biyolojik artırma tesislerinin projesinde konsorsiyum olarak 2 Türk ortakla birlikte çalışıyor. Konsorsiyumun lideri olan Alman şirketine sözleşme danışmanlığınıüstleniyoruz. Bu proje devam ederken Alman firması,Azerbaycan’da bir altyapı işleri olduğunu ve oradada birlikte çalışmak istediklerini belirterek 2015 yılında MGH ile bu sefer 25.2 mil usd bedeli olan bir taşaronluk anlaşması imzalıyoruz. Fakat anlaşma devam ederken işi başka bir taşarona vermek istiyorlar ve hukuken geçerli hiç bir sebep sunmadan anlaşmayıtek taraflı feshediyorlar. MGH İnşaat Almanlar a davalaraçıyor ve halen bu davalarAlmanya’da sürüyor. Zira Sözleşme şartlarında Alman mahkemeleri geçerlidir şartı var.Almanlarla olan bu sıkıntılarımızı çözmeye çalışıyoruz” dedi.

Ayrıca ; MGH nin 2015 yılında Kore , Çin ve Japonya dan güçlü yabancı çözüm ortaklıklarıyla süregelen görüşmeleri de sonuçlanma aşamasına gelmiş olup ; Mart ayında bu kuruluşlarla anlaşmalar tamamlanmış olacak. Neticesinde MGH çözüm ortaklarıyla beraber Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve İran da yapp işlet projelerinde finansman getirilmesi de dahil işlere girmeyi planlıyoruz. Dedi.

Dünya