Türk müteahhitler Libya’daki belirsizlikten olumsuz etkilendi!

libya

Türkiye Müteahhitler Birliği’nin Kasım 2015 Türkiye İnşaat Raporu’na göre, Türk müteahhitler, 2015 yılının ilk 9 ayında yurtdışında 15.3 milyar dolar değerinde 92 yeni proje üstlendi.

Bu dönemde üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk 5 ülke sırasıyla Kuveyt (yüzde 28.4), Türkmenistan (yüzde 20.0), Rusya (yüzde 15.0), Cezayir (yüzde 13.7) ve Suudi Arabistan (yüzde 6.6) oldu. Bu dönemde Kuveyt’te üstlenilen 4.3 milyar dolar tutarındaki Kuveyt Uluslararası Hava Limanı Projesi bir Türk firmasının bugüne kadar tek başına aldığı en büyük proje oldu. Türk müteahhitlik firmalarınca 1972’den 2015 Eylül sonuna kadar 104 ülkede üstlenilen 8 bin 626 projenin toplam bedeli 318.6 milyar dolara ulaştı.

Önemli pazarlarda sıkıntı büyük
En önemli pazarlardan olan Libya’da mevcut belirsizlik durumuna bir çözüm getirilememesi Türk müteahhitleri olumsuz etkiliyor. Bu arada Libya Ulusal Kurtuluş Hükümeti’nin Petrol Bakanı Maşallah Al-Zawie, önceki gün Ankara’da yaptığı açıklamada, iç savaşın sürdüğü ülkesinde, yakında sağlanması beklenen barışın ardından Türk firmalarına büyük iş-düştüğünü söyledi. İç savaştan önce ülkenin 60 milyar dolarlık enerji ihracatı olduğu bilgisini paylaşan Al-Zawie, yeni işbirlikleriyle kısa sürede yeniden bu seviyeye çıkmayı hedeflediklerini kaydetti. Türk müteahhitlik firmalarının yoğun olarak çalıştıkları bir diğer pazar olan Irak’ta ise, güvenlik sorunlarının yanı sıra Irak devletinin enerji fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak yaşamakta olduğu mali kaynak sıkıntısı nedeniyle Türk müteahhitlik firmalarının hakedişlerinin ödenmemesi sorunu gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Söz konusu sorunun, ancak Nisan 2016’dan itibaren çözümlenebileceği Iraklı yetkililer tarafından dile getirilmekte. Yeni hedef Afrika Rapora göre, Türk inşaat sektörü için büyük potansiyel arz eden pazarlar olan Sahra Altı Afrika Ülkeleri’nde de, Türk müteahhitlik firmaları tarafından 2015 yılı ilk 9 aymda 1.2 milyar dolar tutarında iş üstlendi. Kongo, Gana, Mali ve Nijerya bu dönemde öne çıkan ülkeler olarak dikkat çekiyor. Önümüzdeki dönemde sektörün iş hacminin sektörün ana pazarlarmdaki jeopolitik çalkantıların yanı sıra Rusya ekonomisi kaynaklı risklerin etkisi altında kalmayı sürdüreceği değerlendirilmesi yapılıyor. Toplam iş hacminin yaklaşık yüzde 35’ini oluşturan Libya-Irak-Rusya pazarlarından doğacak kaybı dengeleyebilecek yeni fırsatlar için Sahra-altı Afrika ve Güney Amerika ülkelerindeki potansiyel yatırımlar takip ediliyor, İran’a uygulanmakta olan ekonomik ambargolarm kalkmasının ardından, ülkenin yatırım ortamında gerçekleşecek olumlu seyrin Türk müteahhitleri için de fırsatlar yaratabileceği düşünülmekle birlikte, bu konuda İran ve Türkiye arasındaki siyasi gelişmelerin belirleyici olacağı öngörülmekte.

Yeni mesaj – Recep BAHAR

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*