Tüketici hakem heyeti bilirkişi raporu!

tuketici-hakem-heyeti-bilirkisi-raporu

Tüketici hakem heyeti çözümü özel veya teknik bilgiyi gerektiren durumlarda taraflardan birinin talebi üzerine yahut re’sen, bilirkişinin görüşünün alınmasına karar verebiliyor. İşte tüketici hakem heyeti bilirkişi raporu…

Tüketici hakem heyeti bilirkişi raporu!
Bakanlık, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla il merkezlerinde ve yeterlilik şartları yönetmelikle belirlenen ilçe merkezlerinde en az bir tüketici hakem heyeti oluşturmakla görevli oluyor.

Tüketici hakem heyeti çözümü özel veya teknik bilgiyi gerektiren durumlarda taraflardan birinin talebi üzerine yahut re’sen, bilirkişinin görüşünün alınmasına karar verebiliyor.

Tüketici hakem heyeti bilirkişi raporu…
Tüketici hakem heyeti bilirkişinin görevlendirilmesinde, incelenmesini istediği hususları açıkça belirtiyor.

Raporun hazırlanması için bilirkişiye verilecek süre, tüketici hakem heyetinin bilirkişi görevlendirmesine ilişkin kararının bilirkişiye tebliğinden itibaren on beş iş gününü geçemiyor. Bilirkişinin talebi üzerine bu süre tüketici hakem heyeti tarafından 15 iş gününü geçmemek ve bir defaya mahsus olmak üzere uzatılabiliyor.

Belirlenen süre içinde raporunu vermeyen bilirkişi görevden alınarak, yerine bir başka bilirkişi görevlendirilebiliyor.

Bilirkişi ücretlerinin tahsili
Uyuşmazlıkla ilgili olarak tüketici hakem heyeti tarafından tüketici aleyhine karar verilmesi veya uyuşmazlığın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmesi hallerinde tebligat ve bilirkişi ücretleri Bakanlıkça karşılanıyor.

Uyuşmazlığın tüketici lehine sonuçlanması durumunda, tebligat ve bilirkişi ücretleri kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde karşı tarafın bulunduğu yerdeki vergi dairesi müdürlüğüne ödeniyor. Ödendiğine ilişkin makbuz, bu süre içinde ilgili tüketici hakem heyetine ibraz ediliyor.

Tüketici hakem heyeti; tebligat ve bilirkişi ücretlerinin süresi içinde ödenmemesi halinde, bu tutarların 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre takip ve tahsil edilmesi amacıyla, söz konusu kararın bir örneği ile bu kararın karşı tarafa tebliğ edildiği tarihe dair bilgiyi içeren yazıyı ilgili vergi dairesi müdürlüğüne gönderiyor.

Tebligat ücreti hesaplanırken, uyuşmazlıkla ilgili yapılan tüm yazışmalar dikkate alınıyor.

Tüketici hakem heyeti yetki sınırı 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com