Tasarım ofislerini aynı Ar-Ge merkezi gibi destekleyeceğiz!

FİKRİ ışık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Tasarım ofislerini de aynı Ar-Ge merkezi gibi destekleyeceğiz. 10 kişilik tasarım ofisi kuran her müteşebbisimize aynı Ar-Ge merkezinde olduğu gibi destek vereceğiz” dedi.

Bakan Işık, Malatya’da bir otelde, sanayici, iş adamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi.

Işık, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de Malatyalı olup ihracata katkı yapan çok sayıda kişi olduğunu, bunun da kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Bir ülkenin kalkınması, gelişmesi, sürdürülebilir bir büyüme yakalaması için girişimciliğin ön plana alınması gerektiğini aktaran Işık, “Girişimcisi olmayan bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Çin bile kalkınmasını özel sektör ve müteşebbis eliyle ancak gerçekleştirebildi. Bu açıdan bir ülkenin en önemi güç kaynaklarından biri müteşebbisleridir” diye konuştu.

Işık, girişimciliği kalkınmanın merkezine koyduklarını belirterek, Malatya’nın bu konuda Türkiye’nin en dinamik üç ilinden biri olduğunu kaydetti.

– “İstikrar yoksa girişimcilik ruhu ciddi darbe alıyor”

Girişimcilik ve yenilikçiliği istikrarın desteklediğini anlatan Işık, şöyle devam etti:

“Eğer istikrar yoksa girişimcilik ruhu ciddi darbe alıyor. İstikrar varsa o girişimcilik ruhu ve yenilikçilik kültürü ülkeler için çok ciddi sıçrama getiriyor. İstikrarın olmadığı dönemlerde Türkiye’nin neler yaşadığını bu salondakiler iyi biliyor. Ekonomik krizler, istikrarsızlık dönemleri maalesef girişimcilik ruhumuza büyük darbe vuruyor. Türkiye istikrarını sürdürdükçe neleri başardığını bilen illerinden birisi Malatya. İstikrar ortamında müteşebbisin önünü açtığımız sürece, müteşebbis de yenilikçi anlayışla üretimini sürdürdüğü sürece benim Türkiye’nin geleceğinden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı olarak hiçbir endişem yok. Önümüze hangi engel çıkarsa çıksın Allah’ın izniyle aşarız, bu anlayışla yolumuza devam edersek.”

Türkiye’nin üreten bir ülke olarak yoluna devam etmesi için, Türkiye’nin ithal eden, tüketen değil de üreten ve ihraç eden bir ülke olabilmesi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Işık, Türkiye gibi genç, dinamik ve çok güçlü bir jeopolitik konuma sahip bir ülkenin üretmekten ve ihraç etmekten başka yolunun olmadığını ifade etti.

– “Hedefimiz yüksek teknolojili ürün üretmek”

Işık, AK Parti’nin iktidara gelene kadar Türkiye’nin düşük teknolojili üretim seviyesinde olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Şu anda Türkiye tam orta teknoloji düzeyinde üretim yapıyor. Hedefimiz yüksek teknolojili ürün üretmek. Eğer bunu başarırsak Türkiye’nin çok ciddi kazanımı olacak. Çok güçlü olduğumuz tekstil, demir-çelik, makine, gıda sektörü gibi alanlarda Türkiye, katma değeni yüksek ürünlere yönelmek durumunda. Bunu başarabilirsek istihdamı, karlılığı, tasarrufu, yatırımı, üretimi artırırız. Burada Ar-Ge ve inovasyon çok önemli. İmkanı olan tüm sanayicilerimizin ya Ar-Ge merkezi kurmasını veya teknopakarda iki veya üç kişilik de olsa Ar-Ge ve inovasyon yapmasını istiyoruz. Katma değeri yüksek ürün üretmek içi de tasarım çok önemli. Meclise sevk ettik ama kanunlaşmadı. Tasarım ofislerini de aynı Ar-Ge merkezi gibi destekleyeceğiz. 10 kişilik tasarım ofisi kuran her müteşebbisimize aynı Ar-Ge merkezinde olduğu gibi destek vereceğiz. Ama herkes 10 kişilik Ar-Ge merkezi kuramaz. Orada da Bakanlar Kurulu’nda yarıya indirme veya 20’ye çıkarma yetkisi taslağımızda var. Bizim KOBİ’lerimiz tasarım ofislerinden hizmet alırsa bunu da vergiden düşüreceğiz. Ya tasarım ofisi kur tasarımı kendin yap ya da tasarım ofisinden hizmet al, özgün ürün geliştir.”

– “Ciddi Ar-Ge destekleri veriyoruz”

Markalaşmanın önemine dikkati çeken Işık, “Türkiye’nin geleneksel olarak güçlü olduğu sanayide markalaşması ve katma değeri yüksek ürün üretmesini önemsiyoruz. Bunun için de ciddi Ar-Ge destekleri veriyoruz. KOSGEB aracılığıyla ciddi inovasyon destekleri veriyoruz. Hatta KOBİ’lerimizin kurumsallaşması için kurumsallaşma ve markalaşma destekleri veriyoruz. Arzumuz, Türkiye daha çok tasarımla, Ar-Ge ve inovasyonla daha nitelikli, katma değeri yüksek ürünler üretsin” şeklinde konuştu.

Işık, Türkiye’nin güçlü olduğu sektörlerde artık yenilikçiliğe dayalı, katma değeri yüksek nitelikli üretim yapılması gerektiğini belirtti, bunun hem istihdamı hem tasarrufu artırarak yeni yatırımların önünü açacağını söyledi.

Geçen yıla göre kamu alımlarındaki yerlilik oranının iki katına çıktığını anlatan Işık, ilerleyen sürecin daha da iyi olacağını buna yürekten inandığını ifade etti.

Işık, istikrar ortamında, girişimcilik kültürü ile üretim yapanları her noktada desteklemenin birinci öncelikleri olduğunu bildirerek, bu konuda üniversite ve sanayinin güçlü bir işbirliği yapması gerektiğini kaydetti.

Üniversite ve sanayi işbirliğini en üst noktaya çıkarmak istediklerini anlatan Işık, bu noktada desteklerinin süreceğini dile getirdi.

Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’un konuşmasının ardından Bakan Işık’a kilim ve kayısı hediye edildi.

Toplantıya, AK Parti MKYK üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, AK Parti Malatya milletvekilleri Bülent Tüfenkçi, Nurettin Yaşar, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AK Parti milletvekili adayı Ufuk Önalan ve diğer ilgililerin yanı sıra kentteki sanayici, iş adamları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Bu arada Bakan Işık, Malatya Bükşehir Belediyesini ziyaret ederek başkan Ahmet Çakır ile bir süre görüştü.

Çakır’dan brifing alan Işık, kente bilim merkezi kurulacağının müjdesini verdi. Işık, “Arkadaşlara en kısa sürede talimat vereceğim. Sizler binayı yapacaksınız iç donanımlarını hazırlayacağız ve inşallah Malatya bölgemiz de güçlü bir bilim merkezine sahip olacak. Şimdiden hayırlı olsun” dedi.

AA

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*