Şufa hakkı ne zaman sona erer?

Şufa hakkı ne zaman sona erer

Şufa hakkı, hisseli taşınmazın 3. kişilere karşı öncelikle satın alma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki şufa hakkı ne zaman sona erer? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınmaz mal satışlarında, eğer mal hisseli ise diğer paydaşların önalım hakkı diye de bilinen şufa hakkı söz konusu oluyor. Şufa hakkı, paylı taşınmazın üçüncü kişilere karşı öncelikle satın alma hakkı olarak ifade ediliyor.

Taşınmazı satın almak isteyen ve hissesi olmayan kişilere karşı bu hak kullanılabiliyor. Şufa hakkı, kanunen doğduğu gibi sözleşme dolayısı ile de doğabiliyor.

Tapu kütüğüne şerh verilen sözleşmeden doğan şufa hakkı, şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabiliyor.

Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmaz malın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınıyor. Şufa hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor.

Şufa hakkı sahibi, payın tescili gerçekleşmeden önce satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hakimin belirleyeceği yere yatırılması gerekiyor. Bu dava malın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesine açılıyor. Peki şufa hakkı ne zaman sona erer? diyorsanız işte yanıtı…

Şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona eriyor.Kanuni şufa hakkının kullanılmasına ve vazgeçmeye ilişkin esaslar sözleşmeden doğan şufa hakkında da uygulanıyor.

Şufa hakkı hangi hallerde kullanılamaz?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com