Rostov Havalimanı 2018’e yetişecek!

nihat özdemir

Nihat Bey, 3’üncü havalimanı inşaatında Rus Syberbank’ın bünyesinde olan Denizbank’la da kredi anlaşmanız var. Rusya ile kriz gündemdeyken bu banka ile herhangi bir sorun yaşıyor musunuz?
Denizbank’la hiçbir sorun olmadığı gibi banka bu ayki hakedişimizin de parasını aktardı. Zaten hem bizim buradaki finansman paketinde hem Ankara Tren Garı’nın da yüzde 100’lük finansmanında tek başına varlar. Rusya tarafından da Syberbank tarafından da bizi etkileyecek hiçbir sıkıntı yok.

Sizce bu krizi en kısa zamanda nasıl aşarız?

Rusya krizini aşmak için gözüken tek bir şey var; o da zaman. 2018’deki Dünya Futbol Şampiyonası Rusya’da yapılacak. Biz de Rostov’da havalimanı inşa ediyoruz

Öyleyse ne kadar zaman alabilir bu mesele?

6 ay gibi bir zamana ihtiyacımız var. Bizim de iş dünyası olarak gereken lobileri, çalışmaları yapmamız lazım.

ÖZELLEŞTİRMELERİ İZLİYOR

Limak, enerjide büyümeye devam edecek. Özdemir, yeni özelleştirmeler ve ihaleleri yakından takip ediyor.
Rusya’da bir işiniz var mı?

Evet var. Rostov’da havalimanı yaptık. Şu anda bir engel yok, çalışmaya devam ediyoruz. Çünkü 2018’deki Dünya Futbol Şampiyonası’na yetiştirmemiz lazım. Bunun için de mücadele veriyoruz. Yani Ruslar’ın bize, bizim de onlara çok ihtiyacımız var. Onlar Türkiye’yi biz de onları seviyoruz. Sadece Ruslar Türkiye’ye gelmiyor, inanın bizden de Moskava’ya St. Petersburg’a, başka yerlere çok giden turist var.

Peki, Rusya Devlet Başkanı Putin ikna edilebilir mi?

İnsanlar, birçok kişiler, birçok devlet Türkiye- Rusya gerginliğinin sürmesini istemiyor. Herkes bunun düzelmesi için katkıda bulunuyor. İş insanları ve devlet adamları en kısa zamanda inşallah Türk- Rus ilişkilerinin yine eski noktasına dönmesi için çalışıyorlar.

Türkiye’ye dönersek… Yeni yıla girerken nasıl bir ülke hayal ediyorsunuz?

Türkiye çok büyük bir ülke. Avrupa dahil bütün çevre komşularımızı düşündüğümüzde de Türkiye lider bir ülke. Stratejik olarak da bulunduğumuz yer çok önemli. O nedenle bu şartları değerlendirip 2023 hedefleri için tekrar kalkınmaya hızla başlamalı, başlamalıyız.

Reformlar hızlanmalı diyorsunuz değil mi?

Reformlar ve bazı kararlar alınıp tekrar eski büyüme rakamlarına ulaşmalıyız mutlaka. Türkiye, yüzde 6’dan aşağıda büyümemeli. Yüzde 4’lük büyüme bizim için çok küçüktür.

Güneydoğu kökenli bir iş adamısınız. Şu anda o bölgede meydana gelen kötü gelişmeler nasıl çözüme kavuşturulacak?

Tabii ki, bana göre eninde sonunda bu iş masada çözülecektir. İnanıyorum ki, çok yakın bir zamanda taraflar masaya oturup konuşacaklardır.

Taraf derken kimler masaya oturacak?

O bölgeyi temsil eden siyasi partiler veya kim temsil ediyorsa, bir siyasi parti, onun lideri var, eninde sonunda bu iş devletle masanın etrafında oturularak çözülebilecektir.

Yani silahla çözümün gelmesi zor gözüküyor değil mi?

Silahla işin çözümü çok zor. Dolayısıyla bu iş yine çözüm süreciyle halledilecek. Ben çözüm sürecinin yine devam etmesi taraftarıyım. İki taraf da bu çözüm için samimi olacak.

Fildişi gibi uzak bir ülkeye ne yapmaya gittiniz?

Orada öncelikle bir çimento tesisi kuruyoruz. Arsamızı satın aldık, temeli de attık, proje tamam. Şu anda inşaata başladık. 2017’nin ilk çeyreğine fabrikayı yetiştireceğiz. Biz, Fildişi’ne sadece bu konu için gitmedik. Başka altyapı, “yap, işlet, devret” projelerinde etkiliyiz. Diğer projelerde de etkili olmaya çalışacağız.

Orada sizi çeken büyük bir ekonomi var mı?

Evet iyi ve dışarıya açık bir ekonomi var. Onun için Fildişi, Afrika için örnek bir ülke. Dışarıdan rahatlıkla kredi bulabiliyor. Mesela, biz de finansmanı çok rahat sağladık. Fildişi, Batı Afrika’nın önemli merkezlerinden bir tanesi. Onun için oradayız.

Belki projeler arttıkça bir ev de alırsınız, ne dersiniz?

Şu anda böyle bir düşüncemiz yok. Çünkü, çok az zaman ayırabileceğim. Eğer oradaki iş hacmimiz artarsa daha değişik düşünebilirim.

Mühendis kafasıyla doğru ilişki yönetimi

Bu topraklarda yaşayan başarılı insanlar gibi Nihat Özdemir de geldiği noktaya birçok zorlu mücadelenin ardından ulaştı. Mühendis kafasını, babasından aldığı ticari genetik özelliğiyle birleştiren Özdemir, her zaman ilişki yönetimini de doğru kurdu ve rakiplerinin önüne geçme hedefini gerçekleştirdi.

Yeni nesile temiz çevre

Paris’te imzalanan İklim Sözleşmesi’yle ilgili yorum yapan Nihat Özdemir, “Bizden sonraki nesillere kötü bir şey bırakmamamız lazım. Havadaki azotu, karbondioksidi çoğaltacak hareketler- den kaçınmamız lazım” dedi.

MALİYETLİ AMA YENİ TEKNOLOJİ KULLANMALIYIZ

Paris sözleşmesiyle ortaya çıkan kriterlere hazır olmak gerektiğini belirten Özdemir “Örneğin eğer kömüre dayalı, doğalgaza dayalı enerji yatırımları da yapacaksak dünyada çok iyi gelişmiş teknikleri kullanmalıyız. Atmosfer hepimizin, içinde yaşıyoruz” diye konuştu.

Bugün Gazetesi