Riskli yapı yıkımı nasıl olmalı?

Riskli yapı yıkımı nasıl olmalı

Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen yapıların maliklerine 60 günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniliyor. Peki riskli yapı yıkımı nasıl olmalı? diyorsanız işte yanıtı…

Riskli yapı yıkımı nasıl olmalı?
Bir yapının riskli olarak tepit edilmesinden sonra maliklerce veya kanuni temsilcilerince onbeş gün içinde itiraz edilebiliyor. Bu itirazlar, Bakanlığın isteği üzerine üniversitelerce, ilgili meslek disiplini öğretim üyeleri arasından görevlendirilecek dört ve Bakanlıkça, Bakanlıkta görevli üç kişinin iştiraki ile teşkil edilen teknik heyetler tarafından incelenip karara bağlanıyor.

Bakanlık veya İdare tarafından yapılan tespit işleminin ücreti ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor. Tapu müdürlüğü, binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, ücret tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunarak Bakanlığa veya İdareye ve binanın ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi veriyor. Peki riskli yapı yıkımı nasıl olmalı? diyorsanız işte yanıtı…

Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen yapıların maliklerine, 60 günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniliyor.

Riskli yapıların 60 günlük süre içinde maliklerince yıktırılıp yıktırılmadığı, Müdürlükçe mahallinde kontrol edilir ve riskli yapı, malik tarafından yıktırılmamış ise, yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek ve 30 günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunuluyor.

Bu süre sonunda da riskli yapıların maliklerince yıktırılmaması halinde, riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesi ve yıktırma işlemleri; yıktırma masrafı öncelikle dönüşüm projeleri özel hesabından karşılanmak üzere, mahallî idarelerin de iştiraki ile mülki amirler tarafından yapılıyor veya yaptırılıyor.

Riskli yapı tespitine itiraz dilekçesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com