Necip Nasır İzmir’deki çimento tartışmasını gündeme taşıdı!

Necip Nasır İzmir’deki çimento tartışmasını gündeme taşıdı!

İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantıya, İTO Meclis Başkanı Rebi Akdurak, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri katıldı.
İzmir Ticaret Odası (İTO) ocak ayı meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, konuşmasının bir bölümünde meclis üyeleri yaşadıkları sıkıntıları anlattı, çözüm istedi.

Söz alan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, İzmir’deki çimento tartışmasını gündeme taşıdı.

İzmir’deki firmaları tekelcilikle suçlayan Nasır, Batıçim Genel Müdür Yardımcısı Feyyaz Ünal’ın EBSO meclisinde yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Ünal’ın hesabının hatalı olduğunu öne süren Nasır, “Biz 2004 yılında İzmir’de beton firmalarının aralarında anlaşarak kartelcilik yaptığını dile getirmiştik. 2004’ten 2016’ya ne değişti? 2016’nın ilk haftasında mıcırcılar zam yaptı. Kayseri’de Konya’da metreküpü 90- 100 TL olan hazır beton fiyatları İzmir’de 120 TL’den 150 TL’ye çıktı. Geçen gün Sanayi Odası meclisinde sektörün temsilcisi konuyu dile getirmiş. 630 TL bedel çıkarmış. Bugün hangisi doğru deniyor. Kendisinin mecliste kullandığı tabirle 120 metrekarelik dairede 45 metreküp beton kullanılıyor. Çok basit bir hesapla söylüyorum Kayseri’deki çimento fiyatıyla İzmir’deki fiyat farkını bu metreküp oranıyla çarptığınızda 2 bin 500 TL ile 3 bin TL arasında bir bedel çıkıyor. 100 daire yapsanız bu 300 bin TL yapar” dedi.

Konuşmasına bir gazetede çimento firmalarıyla üzerine yazılan köşe yazısını okuyarak bitiren Necip Nasır, sözlerini Ekrem Demirtaş’tan çözüm için adım beklediklerini kaydederek bitirdi.
AKGERMAN CEVAP VERDİ

Daha önce sahip oldukları çimento fabrikasındaki hisseleri sattıklarını, ancak konuyla ilgili bilgi vermek istediğini söyleyen meclis üyesi Bülent Akgerman, “Çimentaş 1950 yılında kurulup 1953 yılında ilk ürününü verdi. O zaman dağ başında kuruluydu, 1960’lı yıllara kadar Çimentaş gece vardiyasına bekçi bulamıyordu, kurtlar iniyor diye. Ama daha sonra bölge imara açıldı. Otogar Çimentaş’ın kendi arazisiydi aldılar. Sonra oraya geçip ’Çimentaş burayı kirletiyor’ dediler. Kendi sektörümüzü korumak adına bazı tedarikçileri eleştiriyor, hedef haline getiriyoruz. Yarın sizden de şikayetçi olacaklar, ’Müteahhitler vergisini düzgün veriyor mu?’ dersem doğru olur mu” diye konuştu. Bu sözler üzerine salonda tepki oluştu. Kimseyi suçlamak istemediğini kaydeden Akgerman, “Zamanında bazı illerde daha pahalı çimento sattık, bunlar olabiliyor, esasta doğru söylüyorsunuz ama empatiyle bakalım diyorum. Çimento pahada hafif, yükte ağırdır, başka kentlerden çimento getirmenin maliyeti yüksek olur. Ben çimento firmalarını korumak için çıkmadım buraya, ama bu firmalar aynı zamanda bizim de üye olduğumuz odalara üyeler, incitici olmamalıyız diyorum. Çimento fiyatları için kol kola girip savaşalım ama bu üslupla değil. Eğer kırdıysam özür dilerim” dedi.

Akgerman’ın ardından bir kez daha söz alan Nasır, “İzmir’de ciddi bir plansızlık var. Belki de şu an yapılan odamızın inşaatı kaçak durumda. 2012 yılında çıkartılan 1/5000 ölçekli imar planına göre şehir merkezindeki birçok yapı kaçak durumda. Aklıselim biri çıkıp şikayet etse birçok binaya ruhsat verilmez. Biz sektörün temsilcileri olarak pahalı satılan betonun fiyatının geri çekilmesi için Başkan’ın devreye girmesini istiyoruz. Eğer bir çözüm bulunmazsa, gelecek toplantıda gizli oturum talep edip biz de aldığımız tehditleri ve yaşadıklarımızı anlatırız” diye konuştu.

“ZAM ÇOK FAZLA”

Meclis üyesi Adil Özyiğit’in Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın son durumunun içler acısı halde olduğunu ve alışveriş merkezlerinin plansız olarak yapıldığını söylemesi üzerine Başkan Demirtaş, Kemeraltı’nın İzmir’in en büyük açık hava alışveriş merkezi olduğunu ve İzmir ticaretinde önemli olduğuna vurgu yaptı. Demirtaş, “Kemeraltı’na gelen insanlar bir şey bulmalı, ne alacaklar? Taklit ürünler, Çin malı ürünler, benzer şeyler. Orada ne mağazalar vardı. Ben alışverişimi orada yapardım. Baktığınız zaman birçok marka oradan çıkmış, oraya yeniden ruh getirmek lazım. Bununla ilgili bir toplantı yapalım. AVM’ler olmasın demek mümkün değil. Ama küçük esnafımızı da onlarla mücadele eder hale getirmemiz lazım” diye konuştu.

Diğer meclis üyelerinin anlattıkları sorunlara değinen Başkan Demirtaş, “Çimento konusunda sessiz kaldığımızı düşünmeyin. 1999 yılında Rekabet Kurulu’na şikayet ettik ve bir çimento firması ciddi rakamlarda ceza aldı. Sonrasında Danıştay’a gitti sonucu ne oldu bilmiyorum. Bizim görevimiz ekonomik olarak zayıf olanın yanında olmaktır. O yıllarda bunları yaptık. Çimento firmaları yüzde 15 zam yaptıklarını, bunun da şu şartlarda normal olduğunu söylüyorlar. Ancak liste fiyatıyla bir şeyi değerlendirdiğinizde sonuç alamıyorsunuz. Siz ürünü peşin mi alıyorsunuz, az ya da çok mu alıyorsunuz, bunlar fiyatı etkiliyor. Ama en kısa sürede firmalar arasındaki barışı sağlayacağız. Ben de inşaat yapıyorum, zamdan sonra C25 tipi betonu 108 TL’den alıyorum, liste fiyatını etkileyen unsurlar var. Çimento firmalarının başka bir yere taşınmaları konuşulabilir, firmalara bu konu anlatılabilir. Çünkü orada uzun süre kalmaları mümkün değil” dedi.

Konuşmaların ardından gündemdeki diğer maddeler konuşuldu ve toplantı sona erdi.

Hürriyet Ankara