Konut kredisi ile alınan ev satılabilir mi?

Konut kredisi ile alınan ev satılabilir mi

 

 

Ev sahibi olmak isteyen kimseler, bankaların uzun vadeli ve düşük faiz oranlı konut kredisi paketlerinden yararlanabiliyor. Peki Konut kredisi ile alınan ev satılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Konut kredisi ile alınan ev satılabilir mi?
Konut kredisi başvuru yapılan bankaların, konutu teminat altına alması ile tüketiciye verdiği krediye konut kredisi adı veriliyor. Konut kredisi müracaatında nüfus cüzdanı, ikametgah ve gelir belgesi belgelerin temin edilmiş olması gerekiyor.

Konut kredisini geliri olan her birey kullanabiliyor. Konut kredisini sadece daha önce kredi borcundan dolayı banka takip kararı çıkmış kişiler ve bankalar tarafından yapılan kredi skorlaması kötü olan kişiler kullanamıyor.

Konut kredisi kullanabilmek için ilk olarak kredi kullanılmak istenen bankaya başvuru yapılması gerekiyor. Bu başvuru işlemi internet üzerinden de yapılabiliyor. Başvuru yapabilmek için internet şubesine giriş yaparak krediler menüsüne tıklamanız yeterli oluyor. Bundan sonra ise yapmanız gereken yönlendirmeyi takip etmek oluyor.

Başvurunun kabul edilmesinin ardından ekspertiz raporuna göre banka kredi tutarını belirliyor. Ekspertiz raporunda ise gayrimenkulün türü ve inşaatın özelliklerine yer veriliyor. Ekspertiz konutların değer tespiti genelde satış karşılaştırması ya da maliyet hesabına göre yapıyor.Peki Konut kredisi ile alınan ev satılabilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Banka konut alımı için kredi verdiğinde evin üzerine ipotek koyuyor. Bu ipotek evin kredisinin bitmesi ile kaldırılabiliyor. Konut kredisi ile alınan ev satılabilir mi?

Kredisi devam eden evin başkasına satma durumundaki soru işaretleri de bankanın koyduğu ipotekten dolayı ortaya çıkıyor.

Kredisi devam eden evi başkasına satmak için alıcı ile bazı anlaşmalar yapılabiliyor. Öncelikle satıcı ve alıcı bir sözleşme yapması gerekiyor. Bu sözleşmenin noter onaylı yazılı olması çok büyük önem taşıyor. Sözleşmede alıcı, satıcının evinin bütün kredi borcunu kapatıyor.

Bu borç kapama esnasında erken ödeme cezasının kimin tarafından ödeneceği önceden belirleniyor. Daha sonra bankadan ipotek feshi yazısı alınır ve evin üzerindeki ipotek kaldırılıyor. İpoteğin kalkması ile birlikte artık ev satıcıya satılabiliyor.

Bu şekilde evi satma işlemi gerçekleştirilemezse, ev sahibi yani satıcı aynı bankadan veya başka bir bankadan kredinin kapatılması için gerekli olan tutar kadar ihtiyaç kredisi çekiyor. Bu ihtiyaç kredisi ile evin üzerindeki ipoteği kaldırıyor ve ev satılabilir duruma geliyor.

Son olarak 2. dereceden ipotek konulabiliyor. Bu durumda alıcı 1. dereceden ipoteği olan ev için yeni bir kredi kullanıyor ve eve 2. dereceden ipotek konuluyor. Alıcı krediyi aynı bankadan veya farklı bir bankadan kullanabiliyor. Kredinin onaylanması ile birlikte kredinin alındığı banka eve 2. dereceden ipotek koyar. Burada 2. dereceden ipotek tek ipotek olarak görülüyor.

Konut kredisi hangi durumlarda verilmez?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com