Kira kontratı geçerlilik koşulları!

Kira kontratı geçerlilik koşulları

Kira kontratıyla kiraya veren bir şeyin kullanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracı da buna karşılık kira bedelini ödemeyi üstleniyor. Peki kira kontratı nasıl geçerli olur? İşte kira kontratı geçerlilik koşulları…

Kira kontratı geçerlilik koşulları!
Taşınmaz mal kiralamalarında kiracı ile mal sahibi arasında kira kontratı imzalanıyor. Kontrat, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.

Kira kontratı, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.
Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.

Kontrat dahilinde kiralama anlaşmasına ilişkin esaslara da yer veriliyor. Ayrıca özel ve genel şartlar da kontrat dahilinde belirleniyor.
Peki kira kontratı nasıl geçerli olur? İşte kira kontratı geçerlilik koşulları…

Kira akdi olarakta bilinen kira kontratı, yazılı olarak yapılabileceği gibi, sözlü olarak da yapılabiliyor.

Sözlü kira kontratı, kiracı ile taşınmaz arasında yapılan anlaşmanın bir belgeye aktarılmaması; sadece tarafların birbirleri ile sözlü olarak anlaşması halinde yapılıyor.

Ancak sözlü kira kontratlarında da bazı sıkıntılar yaşanıyor. Sözlü kira kontratlarında yaşanan en büyük sorun, kira bedelinin veya kira süresinin kanıtlanabilirliği oluyor.

İspat açısından yetersiz kalabiliyor. Bu gibi durumlarda ise su, elektrik ve doğalgaz gibi abonelikler ve faturalar önem teşkil ediyor.

Kira kontratının damga vergisini kim öder?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com