Kira banka zorunluluğu 2017!

 
Kira kanunu olan Borçlar Kanunu gereğince kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Fakat kiracının da belirlenen kira bedelini gereken zamanda ve kanuna uygun şekilde ödemesi gerekiyor.

Kira bedeli bankaya yatmak zorunda mı 2017? Kira banka zorunluluğu hakkında bilinmesi gerekenler…

Bilindiği üzere kira bedellerinin ödenmesi hususunda, bankadan yatırılma şartı bulunuyor. Kira bedeli ödemelerinin banka aracılığı ile yapılması gerektiği hakkında karar 2008 yılında alınmış olup; 29 Temmuz 2008 tarihinde 26951 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği gereğince kira bedelinin belirlenen miktarı aşması halinde kiranın banka üzerinden ödenmesi zorunlu oluyor.

Tebliğe göre, bu sınır 500 TL ve üzerin olarak belirlenmiş olup, kira bedelleri bu sınırdan yüksek olan kiracıların banka aracılığı ile ödeme yapması gerekiyor. Ancak sınır meskenlerde geçerli oluyor.

İşyeri kiralamalarında herhangi bir sınır olmaksızın, tüm kira gelirlerinin banka aracılığı ile ödenmesi gerekiyor.

Kiranın bankadan ödenmesi ile ilgili tebliğ esasları şu şekilde sıralanıyor:

“-Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,

– İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların

kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin 1/11/2008 tarihinden itibaren banka veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.”

 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com