Kira artışı geriye dönük olarak istenebilir mi?

Kira artışı geriye dönük olarak istenebilir mi

Mesken veya işyeri kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Peki Kira artışı geriye dönük olarak istenebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Kira artışı geriye dönük olarak istenebilir mi?
Gayrimenkulünü kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Mal sahipleri yenilenen kiralamalarda zam yapma hakkına sahip olmuş oluyor.

Ancak yapılacak bu zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranda oluyor.

Kanuni yıllık kira artış oranı, Borçlar Kanunu kapsamında belirlenen oran oluyor. Kanunen, kira artışı oranının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarını geçmemesi gerekiyor.

Peki Kira artışı geriye dönük olarak istenebilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Kiracısını tahliye etmek istediklerinde de, yıllık kira artış şartının kiracı tarafından yapılmadığından bahisle, geriye dönük 5 yıllık kira farkını tahliye talepli olarak talep ettiklerinde, 30 günlük süre içerisinde bu kira farklarını ödemediği taktirde, kiracı, gayrimenkulü tahliye etmek zorunda kalıyor.

Eğer kiracı iseniz ,kira sözleşmesi artış şartı içeriyorsa ve aranızdaki anlaşma gereği artış yapılmamışsa, bu hususu icra hukuk mahkemesinde ileri süremiyorsunuz. Artışı ödemekle yükümlü oluyorsunuz.

Bu aşamada kiracılarca yapılması gereken, ya kira sözleşmesini yenilemek yada kiralayandan, kira bedelinde artış yapılmayacağına ilişkin bir yazı almak oluyor. Aksi taktirde kötü niyetli bir mal sahibi karşısında, hem kira farklarını ödemek, hem de gayrimenkulü tahliye etmek zorunda kalınabiliyor.

ÜFE ile kira artışı hesaplama!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com