İzmir’de ruhsat bekleyen 2 bin inşaatın önü açıldı mı?

izmir

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikle İzmir’de ruhsat bekleyen 1 milyar lira maliyetli 2 bin inşaatın önünü açtı. Yönetmeliğin değişmesinde rol oynayan isimlerden İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Akın Kazançoğlu, “İnşaat sektörü 200’den fazla alt sektörü etkiliyor. Dolayısıyla İzmir ekonomisi bu değişikle 2.5 milyar lira kazanacak” dedi.

Dava açıldı, uygulama durdu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2014’de “inşaatlarda uygulanacak imar hukukunda tercih etme yolunu” açmak için Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’ndeki yapı düzeni tanımlarını değiştirdi. Eklenen Geçici 6. Madde ile, 22 Mayıs 2014 tarihinden önce başvuru şartlarını yerine getiren inşaat ruhsatlarında, 5 ayrı yönetmelikten birinin uygulanabileceği belirtildi. Değişiklik, yoğun başvuruların olduğu belediyelerdeki iş yükünü artırdı. Bu sırada Mimarlar Odası, Geçici 6. Madde’nin imar düzeninde “çok hukuklu bir sistem” getirdiğini gerekçe göstererek yargıya başvurdu. Danıştay Dava Daireleri Genel Kurulu, Geçici 6. Madde’nin yürütmesini durdurdu. Yürütmenin durdurulmasıyla inşaat sektörü darboğaza girdi. Belediyeler hangi yönetmeliğe göre işlem yapılacağının belirlenmesini bekledikleri için ruhsat veremezken, bekleyen dosyaların sayısı da giderek kabardı. İzmir genelinde 2 bine yakın inşaat ruhsatı beklemeye geçti.

Bakanlıktan 10. Madde hamlesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ortaya çıkan sorunu, yeni bir hamleyle çözüme kavuşturdu. Bakanlık, yürütmeyi durdurma kararı verilen Geçici 6. Madde’de değişiklik yerine yeni bir madde çıkardı. Geçici 10. Madde ile 22 Mayıs 2014’ten önce yapı ruhsatı için başvuruda bulunanlara 1 Ocak 2017’ye kadar süre tanındı. Ayrıca başvuruların, işlem tarihindeki yönetmelik hükümlerine göre neticelendirilmesine karar verildi. Değişiklik önceki gün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM HIZ KAZANACAK

İzmir Ticaret Odası Mühendislik Grubu Komite Başkanı Akın Kazançoğlu, bu değişikliğin İzmir’de sektörün önünü açacağını özellikle kentsel dönüşüm kapsamındaki inşaatların hızla başlayacağını söyledi. Kazançoğlu, “İnşaat sektörü 200’den fazla alt sektörü etkiliyor. Dolayısıyla İzmir ekonomisi bu değişikle bekleyen 2 bin ruhsatın verilmesiyle 2.5 milyar lira kazanacak” dedi. Komite Başkan Yardımcısı Levent Bendeş ise, beklentilerini karşılayan bir değişiklik olduğunu ancak sorunun 2017 yılından sonra yeniden başgöstermemesi için uzun vadeli bir çözüm için çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi. İzmir’in lokomotif sektörünün inşaat olduğunu ifade eden Bendeş, “Eğer biz gelişme sağlayamazsak, İzmir’in kendisi de gelişemez” diye konuştu.
Yeni Asır