Isı yalıtımı giderleri kira gelir vergisinden indirilir mi?

Isı yalıtımı giderleri kira gelir vergisinden indirilir mi

Kira gelir vergisinde gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda bazı giderler vergiden indirilebiliyor. Peki ısı yalıtımı giderleri kira gelir vergisinden indirilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Isı yalıtımı giderleri kira gelir vergisinden indirilir mi?
Ev ve işyeri gibi taşınmaz mallarını kiraya veren kimseler, kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Kira gelir vergisini, belirlenen istisna bedelinden yüksek gelir elde eden kimseler ödüyor.

Kira geliri vergisi mükellefleri, gerçek ve götürü gider yöntemlerinden birini seçerek vergi bedeli üzerinden belli oranlarda indirim yapabiliyor. Peki ısı yalıtımı giderleri kira gelir vergisinden indirilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı ile gerçek giderin seçilmesi halinde indirilecek giderlere ısı yalıtımı ve enerji tasarrufuna yönelik harcamalar da eklendi.

Kanun tasarısının yürürlüğe girmesi durumunda Isı yalıtımı ve enerji tasarrufuna yönelik harcamalar elde edilen kira gelirinden doğrudan gider olarak indirilebilecek.

Doğrudan indirilebilen diğer giderler ise şöyle:

-Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su ve asansör giderleri,

-Kiraya verilen malların idaresi için yapılan ve gayrimenkulün önemi ile orantılı olan idare giderleri,

-Kiraya verilen mal ve haklara ait sigorta giderleri,

-Kiraya verilen mal ve haklar dolayısıyla yapılan ve bunlara harcanan borçların faiz giderleri,

-Konut olarak kiraya verilen bir adet gayrimenkulün iktisap yılından itibaren 5 yıl süre ile iktisap bedelinin % 5’i (İktisap bedelinin % 5’i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili gayrimenkule ait hasılata uygulanacak, indirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır. 2009 yılından önce iktisap edilen konutlar için indirimden yararlanılması mümkün bulunmamaktadır.)

Kiraya verilen mal ve haklar için ödenen vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya veren tarafından belediyelere ödenen harcamalara katılma payları,

-Amortismanlar,

-Kiraya veren tarafından kiraya verilen gayrimenkul için yapılan onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri,

-Kira ile tuttukları mal ve hakları kiraya verenlerin ödedikleri kiralar ve diğer gerçek giderler,

-Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konut veya lojmanların kira bedeli, (İndirilmeyen kısım gider fazlalığı sayılmayacaktır.)

Türkiye’de yerleşik olmayan mükelleflerin (Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla bir süredir yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları dahil), yabancı ülkelerde ödedikleri kira bedelleri Türkiye’de elde edilen kira gelirinden gider olarak indirim konusu yapılamaz.

– Kiraya verilen mal ve haklarla ilgili olarak sözleşmeye, kanuna veya ilama istinaden ödenen zarar, ziyan ve tazminatlar.

Elektrik ve sağlık masrafları kira gelir vergisinden düşülür mü?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com