İrtifak hakkı çeşitleri nelerdir?

MTYxMDMxMD-irtifak_hakki_devredilebilir_mi
İrtifak hakkı, bir taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan hak olarak ifade ediliyor. Bu hak, hak sahibine sınırlı bir yararlanma hakkı sağlıyor.

Yani taşınmaz mal sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafından kullanılmasına izin verdiği takdirde kuruluyor.

Kiralama ile karıştırılan irtifak hakkının kiralamadan farkları bulunuyor.İrtifak hakkı uzun süreli olup, tapuya tescil edilmesi, ön izin verilebilmesi ve irtifak hakkı doğrultusunda projeye dayalı tesis inşa edilebilmesi söz konusu iken, kiralamada taşınmaz üzerinde sabit tesis yapımı söz konusu olmuyor.Peki irtifak hakkı çeşitleri nelerdir?

İrtifak hakkı çeşitleri şahsi irtifak hakkı ve arzi irtifak hakkı olmak üzere iki gruba ayrılıyor:

-Şahsi hakkı irtifak hakkı:Şahsi irtifak hakları, mülkiyet hakkına sahip bulunmayan bir kişinin lehine kurulan irtifak hakkı olarak ifade ediyor. Bu irtifak hakkında tek bir taşınmaz söz konusu oluyor. Bu hakkın konusuna birden fazla gayrimenkul dâhil olsa da bunlar karşılıklı olmuyor. Bu hak, şahıs lehine kurulup; hak sahibi şahıs, gerçek veya tüzel kişi olabiliyor.

-Arzi irtifak hakkı:Arzi irtifak hakları, bir gayrimenkul aleyhine başka bir taşınmaz lehine kurulan irtifak çeşidine deniyor. Bu irtifak hakkında şahsi irtifak hakkından farklı olarak karşılıklı iki gayrimenkul söz konusu oluyor. Bu hak “Taşınmaz İrtifakı” olarak da karşımıza çıkıyor.

Medeni Kanun’da arzi irtifak hak şu şekilde tanımlanıyor; “Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup yüklü taşınmazın malikini, mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar.”

İrtifak hakkı nasıl kurulur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*