İnşaat sektörüne teşvik verilecek mi?

inşaat sektörü

Türkiye’de yabancıya konut satışı doğrudan döviz girişi anlamında ekonomiye büyük fayda sağlıyor. Doğru mu? Her anlamda döviz girişine ihtiyacımız olduğuna göre doğru… Daha anlaşılır olması açısından; Türkiye’de her yıl birinci elden 550 bin, toplamda 1 milyon 200 bin ev satılıyor. Yabancıya konut satışları ise yılda yaklaşık 18 bine denk geliyor. Yabancıya konut satışından bu yılın ilk 7 ayında 2.4 milyar dolar kazanmamızdan yola çıkarsak, yılı 2014’ün 4.3 milyar dolarlık satışı ile aynı seviyelerde kapatacağız.

EKONOMİ BAKANI: VERİLECEK!

Şimdi ilginç bir tartışma yaşanıyor, inşaat sektörü bu satış gelirlerinin, ihracat geliri sayılması için bastınyor.

Hatta Ekonomi Bakanı Zeybekci de o tarafta… Diyor ki; “KDV ve vergi düzenlemelerine de sıcak bakıyorum. Sizin taraftayım, bunu bilmenizi istiyorum. Bu konuda Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tam karşısındayım.” Zeybekci’nin dediği; Türkiye’ye döviz girdisi sağlayan bir sektörün ihracat teşviklerinden de yararlanması gerektiği… Eyvallah. Fakat burada ince bir ayrıntı var.

KIRDIR SENEDİ KAP KREDİYİ

Eğer inşaat sektörü bu kapsama sokulursa, satış yapan inşaat firmalan, bankalar üzerinden Merkez Bankası’nın ihracatçılara kullandırdığı reeskont kredilerini kullanabilecek. Zaten esas hikaye, vergi avantajlarının yanı sıra reeskont (ikinci kırdırma) kredilerine ulaşabilmek.

Peki, ne demek bu? inşaat şirketi sattığı konut üzerinden borç senedi alıyor.

Haliyle paraya ihtiyacı olan inşaat şirketi aldığı borç senedini çalıştığı ticari bankaya götürerek kırdınyor. Bu sayede acil ihtiyacı olan parayı sağlıyor.

Piyasaya para sürmek isteyen Merkez Bankası da ticari bankaların borç senetlerini bankalardan alıp kırıyor. Bu sayede piyasaya likidite sağlamış oluyor.

DESTEĞİN SONU KÖSTEK

Sistem açılırsa, her bankanın elinde bolca inşaat senedi olacağından hepsinin yolu doğruca Merkez Bankası olacak.

Finansmana sıkışan inşaatçılar için tam bir can simidi… iyi de ya riskleri?

Sistem ucuz faizle inşaata parasal teşvik vermeye dönüşecek. Halihazırda eylül ayına kadar 11 milyar dolarlık reeskont kredisi kullanılmış. İşe inşaatçıları da sokarsanız bu rakam 30 milyar dolarda dahi durmaz.

inşaatçılara döviz kazandırdıkları işlemlerde destek tamam ama kapılar sonuna kadar açılırsa bu işin içinden çıkılmaz! Bugünü kurtarırsınız ancak ileride çok büyük ekonomik belaların da yolunu açarsınız.

Sözcü – Murat Muratoğlu

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*