İnşaat sektöründeki yeni düzenleme kimleri ilgilendiriyor?

inşaat

Mayıs ayında İstanbul’daki Finans Merkezi şantiyesinde Şehircilik Bakanlığı binasında bir araya gelen inşaat sektörü temsilcileriyle maliye yetkilileri arasında ele alınan inşaat sektörünün sorunlarına ilişkin çözümde ilk adım atıldı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, önceki gün yaptığı açıklamayla mevzuat sadeleştirme çalışmaları sonrası aralık ayında hayata geçirilecek düzenleme sayesinde inşaat sektöründeki “gri alanları” ortadan kaldıracaklarını söyledi. Şimşek, kayıt dışının önüne geçileceğini de vurgulamıştı.

İşte bu açıklama sonrasında, söz konusu gri alanların ne olduğu da netleşmeye başladı. Mayıstaki toplantıya katılan sektörün önde gelen isimleri, gri alanlarının başında sektöre sonradan katılan ve “vur-kaç” sistemiyle “çabuk para kazanmak isteyenler”in geldiğine dikkat çekti. Gri alanlarının kaldırılmasını ilk adım olarak yorumlayan isimler, vergi ve harç yükü gibi düzenlemelerin de, kabinenin kurulmasının ardından hızla gündeme alınacağını tahmin ettiklerini ifade etti.
‘Arsa rantı adil değil’

Ağaoğlu Şirketler Grubu Murahhas Azası HASAN Rahvalı, konutder Başkan Yardımcısı sıfatıyla katıldığı toplantıda, proje geliştiricileri olarak kayıt dışından duydukları rahatsızlıkları gündeme getirdiklerini söyledi.

Rahvalı, “Mesela bizim hammaddemiz arsa. Arsa alıp, bekletip, vergisiz şekilde rant elde ediliyor. Adil değil! Piyasa arzının önü açılmalı. Örtülmüş, muğlak kalan alanlardır bu gri alanlar. Başında da kayıt dışı geliyor. Ekonomik iklimin doğru bir tabana oturması için herkes vergisini hakkaniyetle ödemeli. Büyük proje geliştiricilerinde buna titizlikle bakıldığını söyleyebilirim. Ancak farklı sektörlerden vur-kaç sistemiyle, bir defalığına kazanmaya gelenler risk alıyor. Nereden, ne kadar kazanacak ona bakıyorlar” dedi.

Mükerrer harçlar, damga vergileri gibi yükleri olduğunu, bunları da ilettiklerini anlatan Rahvalı, Maliye’nin bu taleplere de olumlu baktığını anlattı.

‘Detayda boğulmayacağız’

Konutder Başkanı Ömer Faruk Çelik de, son noktaya gelen düzenlemenin vergi ve harçlarla ilgili olmadığını hatırlatarak, bu çalışmanın ilk adım olacağını, bürokrasinin sektörü anlamak için ‘ilk kez’ sektörün kendisini dinlediğini dile getirdi.

Konutder, Gyoder, İnder, MÜSİAD ve Ticaret Odası’nın katıldığı toplantıda konut geliştiriciliğini üç başlıkta topladıklarını anlatan Çelik, şu bilgileri verdi:

“5-6 ay önce Gelir İdaresi’ne gittik. Problemlerimizi anlattık. 2-3 ay önce de onlar geldi. Buradan vergisel düzenleme çıkmayacak. Vergisel düzenleme kanun gerektiriyor. Bu da kabinenin kurulmasından sonra tartışılacak bir şey. Konut geliştiriciliğini, arsa alıp üzerine inşa ettiğimiz sistem, kat karşılığı modeli ve hasılat paylaşımı olarak ele aldık. Bu üç model üzerinde görüşleri aktardık. Kişiye göre değişen, bakış açılarına göre işleyen düzenlemeler var. Hepsi sadeleştirilecek. Kat karşılığı yaparken, satışı yapıyoruz. Faturayı kesme sistemi bile tartışılıyor. Evet, aynı yola çıkıyoruz ama diyelim ki arsa sahibi ödemesi gereken KDV bedelini ödemiyor, senin üzerine kalıyor. Bunların hepsi teknik detay. Teknik detayların içinde boğulmamak için bu, sektöre nefes aldıracak.”

İnder Başkanı Nazmi Durbakayım ise, kayıt dışının vergi adaletsizliğine neden olduğunu belirterek, “Devlet tabii ki vergisini alacak, sistem yürüyecek. Ancak bir kısım vergisini ödemiyorsa, arayı kapatmak için ödeyenden daha çok alınıyor” dedi.

‘Daha az vergi tüketiciyi rahatlatır’

“Gri alan” düzenlemesinin, sektörün sorunlarına yönelik ilk adım olduğunu belirten Dap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ise, en büyük sıkıntısının vergi ve harçlar olduğunu, bunların, yeni hükümetle çözüme kavuşturulacağına inandıklarını dile getirdi.

Bu konulardaki düzenlenmelerin, son tüketiciye daha uygun fiyatlarla yansıyacağını anlatan Yılmaz, “Bu çok önemli bir adım. Birbirimizi dinleyerek diğer problemlerimizi de çözeceğimizi düşünüyoruz. Aslında son adımda tüketici rahatlayacak. İnsanlara daha ekonomik konut satıp, daha çok vergi getirecek bu düzenlemenin yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Kademelendirmede sorun

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes de, portföy şirketlerini ilgilendiren sorunlara dikkat çekerek, KDV’nin yüksekliğiyle yapılan kademelendirme düzenlemesinin yeniden ele alınması gerektiğini vurguladı. Metrekaresi 500 liraya arsa kalmadığını, bu nedenle fiilen KDV’de kademelendirmenin işlemediğini anlatan Tanes, bunların sadeleştirilmesiyle tüketicinin alımının daha kolaylaşacağını ifade etti.

Milliyet

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*