İfraz işlemi ne kadar sürer?

ifraz işlemi ne kadar sürer
Tek bir parseli birden fazla parsele ayırma işlemi ifraz olarak adlandırılıyor.Peki ifraz işlemi ne kadar sürer? İfraz işlemi kaç gün sürer? diyorsanız işte yanıtı..

Kelime anlamı olarak ifraz ayırma anlamına geliyor.Bir hukuk terimi olarak ise ifraz, tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemi olarak ifade ediliyor.

İfraz sureti ile elde edilecek parsellerin tapu kadastro veya tapulama haritasında bulunan ve kamu eline geçmiş bir yola cephesinin bulunması gerekiyor. İfraz suretiyle elde edilecek parsellerin genişlikleri minimum 20 metre, derinlikleri ise minimum 30 metre olması gerekiyor.

Gayrimenkulün ayrılması sırasında üzerinde bulunan rehin de ayrılan parçaların kıymeti oranında bölünerek ayrılan gayrimenkullere nakli istenirse, alacaklı ile borçlunun aralarında yaptıkları sözleşme de yoksa, talep eden tarafın mahkemeden alacağı karara göre işlem yapılır. İşlem sonucu alacaklıya duyuruluyor.

Bir gayrimenkulü kamulaştırma gibi sebeplerle hakların ve yükümlülüklerin nakline gerek olmadan bir parçası ayrılarak sicilden terkini gerekiyor ise, kütük sayfası, taşınmaz malın diğer kısmı için olduğu gibi bırakılıyor. Ayrılan parçanın yüz ölçümü, ayırma tarihi ve yevmiye numarası ile ayırma nedeni taşınmaz malın yüzölçümü kısmında gösteriliyor ve miktarı düşülüyor.Peki ifraz işlemi ne kadar sürer? İfraz işlemi kaç gün sürer? diyorsanız işte yanıtı..

Tescil aşamasında ve tapu sicil müdürlüğünün istemi üzerine ada ve parsel numaraları kadastro müdürlüğü tarafından veriliyor. Bu işlemlerin süresi ise Müdürlüklerin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebiliyor.

İfraz harcı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*