HES’ler Türkiye’de elektriğin sigortasıdır!

veysel eroğlu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “HES’ler Türkiye’de elektriğin sigortasıdır. Baraj ve hidroelektrik santralleri yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Bakan Eroğlu, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) düzenlediği “Su ve Yatırımlar” konulu toplantıya katıldı.

İNTES’in çalışmalarını yakından takip ve takdir ettiğini belirten Eroğlu, Gülermak İnşaat’a ev sahipliği için teşekkür etti.

Bakan Eroğlu, Türk inşaat sektörünün başarılarına değinerek, Türk müteahhitlerin inşa ettiği yapıların yıllarca sağlam bir şekilde varlığını koruduğunu söyledi.

Bakanlığın su yatırımları yaptığını ve Türkiye Su Enstitüsü ile Su Yönetimi Genel Müdürlüğünün kurulduğunu vurgulayan Eroğlu, Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını vurguladı. Eroğlu, “Türkiye’de suyun tek elden ve akıllı bir şekilde yürütülmesi gerekir, aksi takdirde Türkiye susuz kalır. Nitekim geçmişte Türkiye çok susuzluk, kuraklık yaşadı.” ifadesini kullandı.

Barajların ve göletlerin yapılmasının önemine dikkati çeken Eroğlu, şöyle devam etti:

“Türkiye’de barajların ve göletlerin yapılması bir zarurettir. Müteahhitlerine teşekkür ediyorum, şu anda Türkiye’nin en yüksek, dünyanın sayılı barajlarını yapıyorlar. Yabancı yatırımcıya ihtiyaç yok. Bazıları barajlara karşı çıkıyor, bu fevkalede yanlıştır. Türkiye’de yağışlar zamanla değişiyor, mevsimlere ve bölgelere göre değişiyor. Biz bu yüzden baraj ve biriktirme yapılarını yapıyoruz. 320 baraj inşa ettik, binden fazla gölet inşa ettik.”

Eroğlu, Türkiye’nin birçok ilinde yaşanan su sıkıntısını çözdüklerine işaret ederek, “2019 yılı sonuna kadar bin 71 baraj, gölet ve sulama tesisini bitirmek için hepimiz ant içtik, söz verdik.” dedi.

Bakanlığın, Türkiye’de, 81 ille ilgili içme suyu eylem planı hazırladığını aktaran Eroğlu, su sıkıntısı yaşanan 76 ildeki su sıkıntısını çözdüklerini bildirdi.

– “Fiyat artışları için üç çözüm yolu var”

Bakan Eroğlu, İNTES Başkanı Celal Koloğlu’nun konuşmasında değindiği döviz kurlarındaki artışlar nedeniyle oluşan maliyetlere ilişkin de şunları söyledi:

“Son zamanlarda gerek demirdeki gerek dövize bağlı olarak boru fiyatlarındaki artış için yapılacak üç çözüm var. Bana göre en uygun olanı fiyat farklarını çıkarmak ama tabii bazı kurumlar buna itiraz ediyor. İkincisi tasfiye kararnamesi, üçüncüsü de acaba boruları idare verip, boruların döşenmesi yani ferşiyat diyoruz, ferşiyatını müteahhitler yapabilir mi? Böyle bir çözüm için de çalışacaklar ama benim tercihim fiyat farklarının belirlenmesi, o olmazsa tasfiye kararnamesinin çıkarılması olabilir. Bununla ilgili arkadaşlar hazırlık yapıyor, pazartesi günü bu konuyu Bakanlar Kurulunda gündeme getireceğim.”

Eroğlu, sulama sistemlerinin önemine de değinerek, eskiden açık sistem sulamanın kullanıldığını şimdi ise kapalı sistem sulamaya geçildiğinin bilgisini verdi.

Dere ıslahlarına önem verdiklerini de belirten Eroğlu, derelerin estetik görünümüne dikkat ettiklerini, şehir içinde bir “gerdanlık” şeklinde olması için çalışmalar yürüttüklerini aktardı.

– “HES’ler Türkiye’mizin elektrik sigortasıdır”

“HES’ler Türkiye’mizin elektrik sigortasıdır” diyen Bakan Eroğlu, geçmişte hidroelektrik santrallerle alakalı çok ciddi adımların atılamadığını belirtti.

Bakan Eroğlu, şunları ifade etti:

“Hidroelektrik santraller bütün dünyada teşvik ediliyor, tamamen temiz. Üstelik diğer santraller gibi karbondioksit salınımı olmayan, temiz enerji kaynağı. Tabiatı tahrip etmiyor, dereleri kurutmuyor, bilhassa yaz aylarında derelere can suyu veriyor. HES’ler Türkiye’de elektriğin sigortasıdır. Baraj ve hidroelektrik santralleri yapmaya devam edeceğiz.”

İnşa edilen barajlara ilişkin de bilgi veren Eroğlu, 2019 yılı sonuna kadar Türkiye’nin baraj ve gölet problemi kalmayacağını kaydetti.
AA