Geciken bir yatırım projesi varsa önü açılacak!

ahmet davutoğlu

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önümüzdeki dört yıl içerisinde hiçbir yatırım talebini ertelemeyeceklerini belirterek, “Geciken bir yatırım projesi varsa önü açılacak” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye’de yatırımı bulunan 25 ülkeden 68 uluslararası sermayeli firmanın temsilcileriyle Dolmabahçe ofisinde buluştu. Türkiye’nin küresel rekabetine ve ekonomik büyümesine önemli katkılar sağlayan yabancı yatırımcılara, hükümetin yeni reform paketini anlatan Davutoğlu, onların görüş ve önerilerini dinledi. Toplantıya hükümetin ekonomi kurmaylarının yanı sıra, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş da katıldı.

İŞYERİ AÇMAYA KOLAYLIK GELİYOR
Gelecek 4 yıl içerisinde hiçbir yatırım talebinin ertelenmeyeceğini vurgulayan Davutoğlu, “Reformları hayata geçirmek açısından ilk kez benim başkanlığımda yatırım değerlendirme başkanlığı oluşturduk. En geç ayda bir bir araya gelerek, geciken bir yatırım projesi varsa önü açılacak” dedi. Yatırım ortamının iyleştirilmesinin 64. Hükümet Programı’nın en önemli parçası olduğunu ifade eden Davutoğlu, işyeri açma ile çalıştırmada da kolaylıklar sağlayacaklarını kaydetti. Başbakan Davutoğlu yaptığı konuşmada, “Vaatlerimiz ve reformlarımız bağlamında, ilk üç aylık planladığımız vaatlerimizin yüzde 60’ını gerçekleştirmiş ya da Meclis’e sevk etmiş durumdayız. Üç ay sonunda bu rakam yüzde 100 olacak” dedi. Türkiye’nin enerji hatlarının kesiştiği bir noktada, lojistik olarak gittikçe gelişmekte olan bir bölgenin ortasında benzersiz konumu ile siyasi ve ekonomik olarak daha da güçleneceğini vurgulayan Davutoğlu, “Eski İpek Yolu kervanlarının yerini şimdi enerji hatları alıyor, lojistik merkezleri alıyor. Kervansarayların yerini lojistik merkezleri alıyor ama coğrafyamız değişmiyor. Biz bu coğrafyanın ve Afro-Avrasya’nın merkez ülkesiyiz” diye konuştu. Küresel kriz sürecinde herhangi bir finans kuruluşu iflas etmeyen tek OECD ülkesinin Türkiye olduğunu ifade eden Davutoğlu şunları söyledi: “Küresel krizden çıkışla birlikte 24 çeyrek üst üste büyüdük. Dünya ekonomisinin daraldığı bir dönemde bu çok büyük bir başarıdır. Kriz sonrası 2010-2014 arasında ortalama yıllık büyüme oranımız ise 5.4. Krizin başladığı 2007’den bu yana birçok ülke istihdam kaybı yaşarken biz yaklaşık 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Avrupa’da bunu gerçekleştirebilen herhangi bir ikinci ülke yok.”

1 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM
Sadece son bir yıl içinde yaklaşık 1 milyon kişiye istihdam sağlandığının altını çizen Davutoğlu, “Türkiye mali açıdan dünyaya örnek haline geldi. 28 Avrupa Birliği ülkesinin 21’inden daha iyiyiz. 2007’den bu yana birçok ülke istihdam kaybı yaşarken biz yaklaşık 7 milyon kişiye ilave istihdam sağladık. Avrupa’da bunu gerçekleştirebilen herhangi bir ikinci ülke yok” diye konuştu.

TOPLANTIYA 68 ŞİRKET KATILDI
3M, Abraaj Capital, ACWA, Ak Gıda, Allianz, EBRD, Axa, Bank of Tokyo, Mitsubishi, BASF, Bayer, BMC, Bosch, BP, Brisa, Citibank, DHL, Dow, DP World, Eczacıbaşı, ENBW, Ericsson, Finansbank, Ford, Foxconn, GE, ICBC, IHI, Intel, Khazanah, Kuveyt Türk, Mapfre, Mass Kablo, Mercedes, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği, Microsoft, Mtsui&Co, Nesmal, Nestle, Odea Bank, OMV, Oyak Renault, PepsiCo, Pfizer, Philip Morris, Posco, Pratt&Whitney, P&G, Rabobank, Recordati, Roche, Rolls Royce, RWE&Turcas, Samsung, Sanofi, Shell, Siemens, Socar, Sumitomo, Garanti Bankası, TAV, Thyssen Krupp, Tofaş, Toyota, Turkcell, Henkel, Unilever.

Sabah