Evden çıkarken depozito nasıl geri alınır?

evden-cikarken-depozito-nasil-geri-alinir

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kiracı eve taşınmadan önce ilk ayın kirasını ve depozito bedelini talep edebiliyor. Peki evden çıkarken depozito nasıl geri alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Evden çıkarken depozito nasıl geri alınır?
Taşınmaz mal kiralamalarında mal sahibi kiracı eve taşınmadan önce ilk ayın kirasını ve depozito bedelini talep edebiliyor. Depozito mal sahibinin istediği miktarda olamıyor.

Kanunen ev ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.

Ev kira bedelinin 1000 TL olduğunu düşünelim. Bu durumda mal sahibi en fazla 3 bin TL kira depozisotu alabiliyor. Ancak 3 bin 1 TL bile kiracısından talep edemiyor.

Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Peki evden çıkarken depozito nasıl geri alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.

Evde herhangi bir zararın olmaması halinde yine de ev sahibi depozitoyu iade etmiyorsa, kiracı hakkını mahkemeye başvurarak arayabiliyor.

Depozito için damga vergisi ödenir mi?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com