Emlak vergisi zamanında ödenmezse cezası ne olur?

Emlak vergisi zamanında ödenmezse cezası ne olur
1319 sayılı kanun gereğince taşınmaz mallar için her yıl emlak vergisi ödemesi yapılması gerekiyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki emlak vergisi zamanında ödenmezse cezası ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi zamanında ödenmezse cezası ne olur?
Emlak vergisi gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. 1319 sayılı kanun gereğince verginin mükellefi, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor.
Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.
Emlak vergisi borçları, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Vergi iki taksit şeklinde yapılabiliyor. Emlak vergisi 1. taksit ödeme dönemi: Emlak vergisinin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. 2016 yılında verginin ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs’a kadar devam ediyor.
Emlak vergisi 2. taksitleri ise Kasım ayında ödenecek.  Peki emlak vergisi zamanında ödenmezse cezası ne olur? diyorsanız işte yanıtı…
Emlak vergisi taksitlerini verilen sürede ödemeyenler ’emlak vergisi gecikme cezası ile karşılaşıyor. Emlak vergisi gecikme cezası oranı ise ödemenin geciktiği her ay için ‘yüzde 1.40’ olarak belirleniyor.  Bu oran emlak vergisi gecikme zammı olarak alınıyor.
‘Emlak Vergisi Kanunu’nun 32’inci maddesine göre beyanname verilmemesi halinde vergi aynı kanun hükümleri kapsamında idarece tarh edildiği gibi vergi ziyaı cezası da kesiliyor’. Ayrıca İdarece yapılan tarhiyata vergi ziyaı cezası kesimi yapılıyor. Kesilecek ceza tutarı da ziyaa uğratılan emlak vergisinin bir katı olarak hesaplanıyor.
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com