Emlak vergisi rayiç bedeli nasıl hesaplanır?

Emlak vergisi rayiç bedeli nasıl hesaplanır

Emlak vergisi her gayrimenkulde farklı oranlarda hesaplanıyor. Gayrimenkulün sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor. Peki emlak vergisi rayiç bedeli nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…

Emlak vergisi rayiç bedeli nasıl hesaplanır?
Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller emlak vergisine tabi oluyor. Gayrimenkul sahibi olan vatandaşların emlak vergisi için öncelikle belediyeye beyanda bulunmaları gerekiyor.

Emlak vergisi beyanları, satışın gerçekleştiği senenin sonuna kadar veriliyor. Emlak vergisi ödemeleri ise bir sonraki yıl başlıyor.

Senede iki eşit taksit halinde ödenmesi gereken emlak vergisi her gayrimenkulde farklı oranlarda hesaplanıyor. Peki emlak vergisi rayiç bedeli nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınmaz malın sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor.Ayrıca büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi diğer yörelere göre yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.
Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın değerine ve türüne göre belirleniyor. Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor.

Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Konut rayiç bedelleri nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com