Emlak vergisi 1.taksiti ödenmezse ne olur?

 
Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. 1319 sayılı Kanun gereğince ödenen bu vergide oranlar, taşınmaz malın türüne göre değişkenlik gösteriyor.

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor.

Diğer binalarda (işyeri, dükkan) emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.

Geliri olmayan ev sahipleri için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor.200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahipleri emlak vergisinden muaf olabiliyor. Ancak muafiyet için bu koşulu yerine getirenlerin gelirinin olmaması gerekiyor. Muafiyetten işsiz, ev hanımı, dul, yetim, engelli, gazi ve emekliler faydalanabiliyor.

2017 yılına ait emlak vergisinin 1. taksitleri 1 Mart – 1 Haziran tarihleri arasında yapılırken, verginin 2. taksitleri ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Peki Emlak vergisi 1.taksiti ödenmezse ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

İlk taksit döneminde, tüm vergi borcu ödenebilirken, ikinci taksit dönemi için aynı durum söz konusu olamıyor. Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için yüzde 1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.

 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com