Dükkan kiralarında döviz inadı kırıldı!

Son bir yılda ülkemizde yaşanan ekonomik durgunluk inşaat sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Büyük inşaat firmalarının bir biri ardında yaptığı kampanyalar sektörü biraz olsun hareketlendirdi.

 

Konut teslimlerindeki yüzde 1 8 KDV’nin yüzde 8’e düşürülmesi ve sürenin de uzatılması gayrimenkul piyasasında sevinçle karşılandı. Ancak dövizdeki artışlar yine de gayrimenkul satışlarını eski düzeye getiremedi. Çalışmalar devam ediyor.

 

Ancak sektörün duraklamasında dövizde yaşanan dalgalanmasının da pay büyük. Yeditepe Gayrimenkul yöneticisi Yusuf Saraç, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

 

Lüks semtlerdeki dükkan sahiplerinin eskiden döviz ile kira aldığına dikkat çeken Saraç, “Mal sahiplerinin döviz inadı kırılmış durumda. Eskiden bir dükkan sahibi kesinlikle taviz vermiyordu. Kirasını döviz üzerinden istiyordu. Ancak ekonomik durgunluk nedeniyle bir çok dükkan kapısına kilit vurdu. Aylarca boş duran dükkanlar mal sahiplerini de sıkıntıya soktu. Artık döviz ile dükkanlarını kiraya veremeyen gayrimenkul sahipleri bu inatlarından vazgeçti.

 

Artık döviz yerine lira ile kiraya vermeye başladılar. Durum böyle olunca da işler açıldı biraz. En azından lüks semtlerde yani Bağdat Caddesi, Bostancı, Maltepe ve Pendik Sahillin uzun süredir boş duran dükkanlar artık yavaş yavaş tutulmaya başladı” ifadelerini kullandı.

 

İşlerin eskisi gibi açılabilmesi için teşviklerin daha da arttırılması gerektiğine değinen Saraç, “Bankların konut kredilerinde uyguladığı faiz oranları halen yüksek. Sıradan vatandaşlar bu paraları ödemekte sıkıntı yaşıyor.

 

Bazıları kredi ile aldığı evini elden çıkarmak zorunda kalıyor. Konut kredisinde vadeler daha uzun olmalı ve faizlerde düşük olmalı. Yani bir vatandaş işsiz kaldığı zaman bir kredisini işsizlik maaşıyla bir süre ödeyebilmeli. Maalesef böyle durumlarla sık sık karşılaşılıyor” ifadelerini kullandı.

 

Bağdat Caddesi yeniden şenleniyor

Anadolu Yakası inşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) son dönemde artan kira fiyatları ile ilgili araştırmalarda bulundu. Toparlanma sinyallerinin geldiği ve doluluk oranının yüzde 80’e ulaştığı Bağdat Caddesi, 332 mağazanın halihazırda 264’ü dolu, 68’i ise müşteri bekliyor. Rapora göre, KızıItoprak’tan Maltepe’ye kadar 5,5 kilometrelik kısmı kapsayan Bağdat Caddesi, 1973 yılında Boğaziçi Köprüsünün kullanıma açılmasıyla büyük bir değişime uğradı. Son dönemde kira fiyatlarının ortalama yüzde 35 gerilediği Bağdat Caddesi’nde 1 yılda 42 mağaza daha kiralandı. Bölgede kiralanabilecek ticari alan stoku ise 75 bin metrekareye geriledi. Bir yıl önce 332 mağazadan yüzde 33 oranına tekabül eden 1 1 0 mağaza boşken, bu rakamda son bir yılda sevindirici gelişme yaşandı. Kira fiyatlarının son bir yılda yüzde 35 gerilediği caddede, 1-2 aylık sürede 110 boş mağazanın 42’si kiralandı. Halihazırda toplam mağaza sayısının yüzde 80’ine denk gelen 264 mağaza dolu iken, geriye kalan 68 mağaza ise kiracısını bekliyor. Toparlanma sinyallerinin geldiği ve doluluk oranının yüzde 80’e ulaştığı caddede 201 7 yılında dünyaca ünlü bazı markalar yeni mağazalarını açacak.

 

 

Bizim Gazete