Depozito hangi durumlarda geri verilmez?

Depozito hangi durumlarda geri verilmez
Taşınmaz mal kiralamalarında kiranın ilk ayında bazı masraflar yapılıyor. Bu masraflar arasında depozito bedeli de yer alıyor. Ancak bu depozito bedeli Borçlar Kanununda belirtilen sınırı aşamıyor.

Taşınmaz mal sahibi istediği oranda depozito talep edemiyor.
Kanunen konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamıyor.

Kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor.

Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.Peki depozito hangi durumlarda geri verilmez?

Kira depozitosu geri alma işlemi için taşınmaz mal sahibi ile anlaşmaya varıp kiracının evde hasar oluşturması durumunda bedel olarak kira depozitosundan kesinti yapılabiliyor.

Depozito olarak adlandırılan güvence bedeli, kira süresinin sonunda herhangi bir zararın yaşanmaması halinde iade ediliyor. Evde herhangi bir zararın olmaması halinde yine de ev sahibi depozitoyu iade etmiyorsa, kiracı hakkını mahkemeye başvurarak arayabiliyor.

Depozito ne zaman geri alınır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*