Değer artış vergisi yatırma yerleri!

Değer artış vergisi yatırma yerleri

İktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılan mallardan elde edilen gelir için değer artış vergi ödemesinin yapılması gerekiyor. İşte değer artış vergisi yatırma yerleri…

Değer artış vergisi yatırma yerleri!
Değer artış kazancı vergisi, taşınmaz malların elden çıkarılması halinde ödenmesi gereken vergi olarak biliniyor. Değer artış kazancı vergisinde kıstas; taşınmaz mal alım-satımı sırasında vergilendirme ile ilgili hak ve ödevlerin değerlendirilmesi açısından öncelikle dikkat edilmesi gereken husus taşınmazın elde ediliş tarihi ve bir bedel karşılığı elde edilip edilmediği oluyor.

Ancak vergiyi her taşınmaz malını satan kimseler değil, belli bir süre içerisinde satışı gerçekleştiren mal sahipleri ödüyor.
Kanunen gayrimenkullerin iktisap tarihinden itibaren 5 sene içerisinde elden çıkarılması halinde vergi ödeniyor.

Taşınmaz mal alım satım işinin devamlı yapılması durumunda elde edilen gelir ise değer artış kazancı olarak değil ticari kazanç olarak vergilendiriliyor.

2016 yılı vergi mükellefleri; taşınmazını 2015 yılı içerisinde satan kimseler oluyor. Vergi için her sene istisna sınırı belirleniyor. Elde edilen kazancın istisna haddini aşması halinde ödemeler iki eşit taksit halinde yapılabiliyor.

Verginin ilk taksiti Mart ayında ödenirken, değer artış kazancı vergisi 2. taksiti Temmuz ayında ödeniyor. Peki değer artış vergisi nereye yatırılır? diyorsanız işte değer artış vergisi yatırma yerleri…

Değer artış vergisi;
*Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),
*Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,
*Anlaşmalı bankalardan,
*Tüm vergi dairelerinden ödenebilmektedir.

Değer artış kazancı nereye beyan edilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com