Değer artış kazancı iktisap tarihi nedir?

Değer artış kazancı iktisap tarihi nedİR

Hangi durumların dışında iktisap şekli ne olursa olsun söz konusu mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazancı olarak vergiye tabi oluyor. Peki Değer artış kazancı iktisap tarihi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Değer artış kazancı iktisap tarihi nedir?
Arazi, arsa, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı; Voli mahalleri ve dalyanlar; Gayrimenkul olarak tescil edilen hakların elden çıkarılması durumunda elde edilen değer artış kazancı için vergi ödenmesi gerekiyor.

Ancak vergilendirmede bazı kıstaslar bulunuyor. Gayrimenkulünü elden çıkaran herkes vergi ödemiyor. İktisap tarihinden itibaren belirlenen süre içerisinde taşınmazın elden çıkarılması ve istisna sınırını aşması halinde ödeniyor. Peki Değer artış kazancı iktisap tarihi nedir?

Değer artış kazancı iktisap tarihi…
Değer artış kazancında mal ve hakların elden çıkarılma süresi
Söz konusu mal ve haklar, 01.01.2007 ve sonrasında elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendirilecektir. Eğer elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak beş yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.

Söz konusu mal ve haklar, 01.01.2007 tarihinden önce elde edilmiş ise iktisap tarihinden başlayarak dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artış kazancı olarak değerlendiriliyor. Eğer elden çıkarma, iktisap tarihinden başlayarak dört yıldan daha fazla bir süre sonra gerçekleşmişse, elde edilen kazanç değer artışı kazancı olarak vergilendirilmiyor.

Söz konusu mal ve hakların iktisap tarihlerinin belirlenmesi için gerekli olan açıklamalara 25.03.2011 tarih ve 76 Seri Nolu Gelir Vergisi Kanunu Sirkülerinde yer veriliyor.

Örnek
Bay (B), 15.05.2011 tarihinde satın almış olduğu bir konutu 09.03.2013 tarihinde satmış ve 150.000 TL kazanç elde etmiştir. Buna göre, Bay (B) konutu 01.01.2007 sonrasında satın aldığı ve alış tarihinden itibaren beş tam yıl
geçmeden sattığı için elde edilen kazanç değer artış kazancı olarak vergilendirilecektir.

Veraset yoluyla intikal eden gayrimenkulün satışında vergi!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com