Çevre temizlik vergisinden muaf olanlar!

Çevre temizlik vergisinden muaf olanlar

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince bazı kurumlar çevre temizlik vergisinden muaf oluyor. Peki çevre temizlik vergisinden muaf olanlar kimlerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor.

Çevre temizlik vergisi olarak da bilinen çöp vergisi meskenler için su faturalarına yansıtılırken, işyeri ve diğer bağımsız bölümler için belediyeye gidilerek ödenmesi gerekiyor.

Çevre temizlik vergisi mükellefleri ilk taksit ödemelerini Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapıyor.İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.

2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince bazı kurumlar çevre temizlik vergisinden muaf oluyor. Peki
Çevre temizlik vergisinden muaf olanlar kimlerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Belediye Gelirleri Kanununun çevre temizlik vergisine ilişkin mükerrer 44 üncü maddesi, 5035 sayılı Kanunun 41 inci maddesiyle yeniden düzenlenmiş olup, ilgili kanun genelgesi hükümleri şu şekilde;

VERGİYE TABİ OLMAYAN BİNALAR
Maddenin ikinci fıkrasında, çevre temizlik vergisine tabi olmayan binalara yer verilmiştir. Buna göre; genel ve katma bütçeli idareler, il özel idareleri, belediyeler, köyler, bunların kuracakları birlikler, darülaceze ve benzeri kuruluşlar ve üniversiteler tarafından münhasıran hizmetlerinde kullanılan binalar, Kızılay Genel Merkezi ile şubeleri ve kampları, kredi ve yurtlar kurumuna ait öğrenci yurtları ile umuma açık ibadet yerleri, karşılıklı olmak şartıyla elçilik ve konsolosluk hizmetlerinde kullanılanlarla elçilerin ikametine mahsus olan binalar, milletlerarası kuruluşlar ve bunların temsilcilikleri tarafından kullanılan binalar ile bunların müştemilatı çevre temizlik vergisine tabi olmayacaktır.

Darülaceze ve benzeri kuruluşlar kapsamına, düşkünler evi, yetimhaneler, huzurevleri, Çocuk Esirgeme Kurumu ve korunmaya muhtaç çocukları koruma birliklerine ait çocuk yurtları gibi sosyal yardım kuruluşları girmektedir.

Yukarıda belirtilenlere ait olup da başkaları tarafından kullanılan binalar vergiye tabi olacaktır.

Örneğin, (A) İl Özel İdaresinin sahibi bulunduğu işyerini her hangi bir şahsa veya kuruma kiraya vermesi, katma bütçeli bir idare olan Karayolları Genel Müdürlüğünün sahibi bulunduğu lojman binalarını mensuplarına tahsis etmesi halinde, kiraya verilen iş yeri ile lojman olarak tahsis edilen bu binalar, çevre temizlik vergisine tabi tutulacaktır.

Çevre temizlik vergisi nereye yatar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com