Belediyenin istimlak kararına itiraz!

Belediye istimlak kararına itiraz dilekçesi örneği,

İstimlak diğer adıyla kamulaştırma, özel mülkiyete ait bir gayrimenkulü Devlet/Kamu mülkiyeti haline getirmek anlamına gelen hukuki terim olarak karşımıza çıkıyor. Peki belediyenin istimlak kararına itiraz edilir mi?

Belediyenin istimlak kararına itiraz!
İstimlak, özel kişilere ait olan gayrimenkullerin kamu yararına hizmet edecek şekilde devlet ya da bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçiren kanuni bir kavram olarak biliniyor.

Devlet tarafından kamu hizmeti için bir imar yapacağı zaman bu işleme gerek duyulabiliyor. Örneğin metro, park, yol, geçit yapımı gibi alanlar istimlak edilebiliyor. Bazı halk sağlığını tehlikeye sokan taşınmaz mallar gibi olağanüstü durumlar meydana geldiğinde devlet yasaları kullanarak kamusallaştırma kararı alınıyor.

Ne zaman bir kamusallaştırma kararı alındığında kanunlarla öngürülmüş bir biçimde değer hesaplanıyor, ve bu bedelin nakit ve peşin olarak şartsız biçimde ödenmesi isteniyor. Peki belediyenin istimlak kararına itiraz edilir mi?

Gayrimenkulleri istimlak kapsamına giren kişiler, alınan bu karara itiraz etme hakkına sahip oluyor. Bu noktada kişinin neye itiraz ettiğini ve ona göre itirazda bulunması gerekiyor.

Eğer alınan bu istimlak kararına itiraz edecekseniz bunu karar açıklanmasını takip eden otuz gün içerisinde bildirmeniz gerekiyor. Yeni kanun esasları kabul edildiği için uzlaşma komisyonları kuruluyor. Kurulmuş olan bu gayrimenkul sahibi olan kişiyle görüşme yaparak takas ya da gayrimenkulun fiyatı konusunda bir anlaşmaya varmakla yükümlü sayılıyor. Belediye istimlak kararına itiraz dilekçesi örneği aşağıda yer alıyor:

Belediye istimlak kararına itiraz dilekçesi örneği!

İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA

DAVACI :

DAVALI : …………………. Başkanlığı

DAVANIN KONUSU : …………………. Mevkii pafta ada, sayılı parselde yer alan ve üzerinde tapuda kayıtlı evimin bulunduğu taşınmazımın davalı idare kamulaştırılmasına ilişkin Belediye Encümeninin ve sayılı Kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istenilmektedir.

TEBLİĞ TARİHİ : …………………. tarihli işlemin tarafıma Tebliği üzerine otuz günlük süresi içinde davamı açmış bulunmaktayım.

MADDİ OLAYLAR : 1- mevkii pafta, ada, sayılı parselde yer alan taşınmazın satışa çıkarılması üzerine, tapudaki malikinden tarihinde satın aldım ve tapuda gerekli devir işlemlerini yaptırdım. (EK-1: tapu)

2-Tapuda aldığım sırada taşınmaz üzerinden herhangi bir kamulaştırma şerhi bulunmamaktaydı. (EK:2 tapu kayıt örneği)

3-Ancak, aynı taşınmazı satın almak isteyen bu amacına ulaşamamış, daha sonra yapılan yerel seçimlerde belediye meclis üyesi olması üzerine söz konusu kararı aldırmıştır.

HUKUKİ OLAYLAR : 1-Öncelikle, kamulaştırmayı gerektirecek hukuki bir kamu yararı bulunmamaktadır. Bu nedenle dava konusu işlem maksat yönünden hukuka aykırıdır.
2-İşlem tamamıyla…………………‘in kişisel hırsından kaynaklanmıştır. Nitekim, kendisi belediye meclis üyesi olmasına karşın, belediye encümeninde ve kıymet takdir komisyonunda üye olarak görev almıştır.
3-Oysa ki, 2942 sayılı Kamulaştırma Yasasının 10. maddesine aykırı olarak oluşturulan bu komisyonca hesaplanan kıymete göre kamulaştırma yapılmasında usul ve hukuka uyarlık bulunmamaktadır. İşlem şekil yönünden de sakattır. Zaten taşınmaz için takdir edilen kıymetin düşüklüğü de bunu göstermektedir.

SONUÇ VE İSTEM : Açıklanan nedenlerle …. mevki, …. pafta, …. Ada, sayılı parselde yer alan ve üzerinde tapuda kayıtlı evimin bulunduğu taşınmazın davalı idarece kamulaştırılmasına ilişkin gün ve sayılı kararın iptaline ve Y.D.na karar verilmesine, yargılama giderlerinin davalı üzerine bırakılmasını, Saygılarımla arz ve talep ederim.

SUBUT DELİLLER : Tapu kaydı, tapu sicil örneği, kamulaştırma kararı ile İlgili işlem dosyası, keşif ve bilirkişi incelemesi.

HUKUKİ DELİLLER : 2942 sayılı Yasa, 2577 sayılı Yasa

EKLER : TARİH ve İMZA

İstimlak hangi hallerde yapılır?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com