Balıkesir projelerle marka şehir olacak!

ahmet edip uğur

Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (BASİAD) onur konuğu oldu.

BASİAD, her ay düzenlediği geleneksel toplantıların Mayıs ayı olağan toplantısında Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’u konuk etti. Sanayici ve işadamlarıyla bir araya gelen Başkan Uğur, sinevizyon gösteri ile yaptığı sunumda projelerini anlattı. İşadamlarından gelen soruları da cevaplayan Başkan Uğur, “İlimizin dört bir yanına yapacağımız projelerimiz ile Balıkesir’i uçuracağız. Marka şehir yapacağız” dedi.

BASİAD tarafından Balkonuk Center’de düzenlenen geleneksel toplantıya katılan Uğur, Büyükşehir Belediyesi projeleri ve çalışmaları hakkında işadamlarına bilgiler verdi. Toplantıya Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Osman Yenidoğan, daire başkan ve müdürleri, BASİAD Başkanı Abdullah Bekki, Bandırma Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Çetin Mirap ile sanayici ve işadamları katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BASİAD Başkanı Abdullah Bekki, ilk olarak Başbakan Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Hükümete yeni görevlerinde başarılar diledi. Bekki, Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarından dolayı Başkan Uğur’a teşekkür etti.

Konuşmasından önce katılımcıları selamlayan Başkan Uğur, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin yapılanmasını tamamladıklarını ve projeleri hayata geçirmeye başladıklarını söyledi. Bir işin yapılmadan önce hayal edildiğini ve ardından projeler hazırlandığını ifade eden Uğur, “Balıkesir’in 20 ilçesi var. Bu ilçeler birçok ilden büyük. Edremit öyle, Gönen aynı şekilde. Merkezi ile bin 135 mahallesi ile; kırsaldaki mahalle sayısı 890, her bir mahallenin de yanında birkaç mahalle daha var. Balıkesir kırsal alanda 6 bin kilometre yolu olan zengin bir il. Kaz Dağlarının her yanı altın. Siyanür dolayısı ile çevrecilerin büyük tepkisi oluyor. Biz de çevrenin kirlenmesini istemiyoruz. Altın madenleri Balıkesir’de, Dünyanın en zengin bor yatakları Balıkesir’de. Demir, kurşun, kömür, bakır, molipden, mermer. Bunun yanında termalimiz var. Termal her yerde; Bigadiç’te, Sındırgı’da, Balıkesir merkez’de, Manyas’ta, Gönen’de, Edremit’te, Ayvalık’ta, Gömeç’te her yerde termal şifalı sular kaynıyor. 300 kilometre kıyımız var Marmara’da, Ege’de. Kaz Dağlarımız var. Her türlü sebze meyve yetişiyor. Hayvancılık derseniz ette ve sütte markayız. Türkiye’yi besleyen il diyoruz. Çok zengin bir ilde oturuyoruz. Bu kadar zengin bir il belki dünyanın hiçbir yerinde yok. Petrolden daha değerli her şeyimiz var. Onlardan en iyisi de güzel insanlarımız var. Balıkesir’in insanı da hiçbir memleketin insanına benzemiyor. Balıkesir olarak üzerimizdeki ataleti atmamız lazım. Ataleti atarsak, müteşebbis olursak, Balıkesir dünyanın en güzel, en marka şehri olur” diye konuştu.

Balıkesir’in ziyaret eden ünlü şehir plancısının “Artık ülkeler değil, şehirler yarışacak” sözlerini hatırlatan Uğur, Balıkesir’den Londra’ya bile alışverişe gidenler olduğunu söyledi. Balıkesirlileri Balıkesir’de tutmak, diğer kentlerden insanları Balıkesir’e çekmek istediklerini söyleyen Başkan Uğur şöyle konuştu; “Şehirler marka olmak zorunda; ve ideal şehir 500-600 bin nüfuslu, sosyal hayatı, üniversite ve her şeyi ile bütün ihtiyaçları karşılayan bir şehir olması lazım. İnsanların her türlü ihtiyacına cevap verebilecek bir şehir. Siz işadamısınız, alışveriş yapmaya ya İzmir’e ya İstanbul’a ya da Bursa’ya gidiyorsunuz. Veya Avrupa’ya gidiyorsunuz. Balıkesir’den de Londra’ya, Avrupa’ya gidenler var. Ama biz istiyoruz ki Balıkesir, Balıkesirlilerin huzur ile yaşadığı, ihtiyaçlarının tamamını Balıkesir’de karşılayabildiği bir şehir. Kültürel ve sosyal ihtiyaçlarını da Balıkesir’de karşılayabilsinler. Tiyatroya, sinemaya, konserlere gitsin. İzmir’deki programların Balıkesir’de ilanları var. Gidiyorsunuz oralara en az 25-30 Balıkesirli var. O etkinliğe gelmiş. Neden? Çünkü Balıkesir’de o etkinlikten yok. Sanayi ile, sosyal hayatı ile, yemesi ile içmesi ile bize bunları yapabiliriz. Balıkesirliler daha Balıkesir’i bilmiyor. Daha Erdek’e bile gitmeyen var. Erdek’teki Sındırgı’yı bilmiyor. Savaştepe’de oturan Cunda Adası’nı bilmiyor. Biz kendi memleketimizde turist gibiyiz. Biz istiyoruz ki Balıkesir’de bir Balıkesir kimliği oluşsun. İnsanlar ‘Benim şehrim Balıkesir’ desin. Balıkesir’de alışverişinden, sosyal hayattan ve kültürel hayatından her türlü ihtiyacımızı da karşılıyoruz. Bizde Balıkesir’i planlarken dikkat ediyoruz. Her ilçemizi marka yapalım istiyoruz”

Dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olan Fransa’nın Cannes şehrinde yatırımcılara sundukları projelerle ilgili olumlu geri dönüşlerin olduğunu kaydeden Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, projelerin hayata geçmesiyle birlikte Balıkesir’in kısa sürede gelişip kalkınacağını vurguladı. Balıkesir’i sadece turizmiyle değil diğer güçlü yönleriyle de dünyaya tanıtmayı planladıklarını ifade eden Başkan Uğur, “İşte gördüğünüz gibi Çay Deresi Rekreasyon Projesi onunla birlikte Çamlık Tepesi Projesi’yle insanları Balıkesir’e çekmek istiyoruz. Yılda 10 milyon kişi Balıkesir’den geçmektedir. Biz istiyoruz ki; Balıkesir’den geçen kişiler en az bir gün burada kalsın, esnafımız para kazansın. Çay Deresi’nde gezsin, höşmerimden, peynirden, Yağcıbedir halısından alsın. İşte Balıkesir’i böyle değerli hale getireceğiz. Bu potansiyelimizi iyi değerlendirmeliyiz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak Balıkesir’in peyniriyle ilgili çalışma yapıyoruz. Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığımız peynirle ilgili bir belgesel hazırlıyor. Balıkesir’de ne kadar butik ve endüstriyel peynir üreten yerler varsa hepsini ziyaret edeceğiz. Bunun sonucunda bir Kitap çıkarıp dünyadaki gurmelerin katılımıyla peynir fuarı düzenleyeceğiz. Nasıl ki Fransa’nın Rokfor Kasabası’nda peynir fuarı yapılıyorsa biz de peynirimizi böyle tanıtacağız. Burada peynir çalıştayı düzenleyip dünyadaki tüm gurmelerini buraya davet edeceğiz. Peynirimizi de bu şekilde tanıtacağız. Sadece sahillerimizi değil tarımsal ürünlerimizin de tanıtıldığı marka yapıldığı bir Balıkesir’i hayal ediyoruz” dedi.

Balıkesir’de önemli projeler hayat geçireceklerini ve projelerin ardından kentsel dönüşüm çalışmalarına başlamak istediklerini açıklayan Uğur, İlin yüzde 80’inde kentsel dönüşümün şart olduğunu ifade etti.

Balıkesir’in üçüncü derece deprem kuşağından birinci derece deprem kuşağına yükseldiğini belirten Uğur, “Bütün Balıkesir’in jeolojik etütlerine çıktık. Marmara Araştırma Enstitüsü (MAM) ile bir protokol imzaladık. Balıkesir’in bütün fay hatları ile ilgili inceleme yapılıyor. Daha önce MTA yapmış ama ’paramız yok’ vs. gibi nedenler ile yarım kalmış. Balıkesir’in bütün fay hatları üzerinde inceleme yapıyoruz. Onların hepsine sondaj yapıyorlar, incelemeler yapıyorlar. Hangi fay hattı çalışıyor, hangisi çalışmıyor bakıyorlar. Balıkesir’in yüzde 80’inde kentsel dönüşüm yapmak lazım. Nereye baksan bir kentsel dönüşüm istiyor. O nedenle önce büyük projelere girdik. Bu zamana kadar kentsel dönüşüm projeleri ile meşgul olamadık. Hangi mahalleye gitsek dökülüyor. Kentsel dönüşümü yaparken belediye olarak yapı stoku oluşturalım. Proje ihalelerini bitirdikten sonra kentsel dönüşüme başlayacağız. Şu anda Balıkesir’in her yerinde emlak fiyatları arttı. Ne zaman Ayvalık’a gitsem ’emlak fiyatlarını arttırdın’ diyorlar. Şimdi orada köprü yapacağız. Çay Deresi öyle; Bandırma Caddesi’ndeki bütün daire fiyatları arttı. Balıkesir ve Bandırma’nın bu kadar büyüyeceğini kimse tahmin etmemişti. İlimizin dört bir yanına yapacağımız projelerimiz ile Balıkesir’i uçuracağız. Marka şehir yapacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Balıkesir ve Bandırmalı işadamlarına sinevizyon gösterisi ile Büyükşehir Belediyesi’nin projelerini tanıtan Uğur, yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Toplantının son bölümünde ise Başkan Uğur, işadamlarının sorularını cevaplandırdı. Yemekli toplantının sonunda BASİAD Başkanı Abdullah Bekki, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur’a Balıkesir’e yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür plaketi takdim edildi. Başkan Uğur, gecenin anısına işadamları ile toplu halde hatıra fotoğraf çektirdi.

Milliyet