Bakanlık, 312 müzenin satış noktasını ihaleye çıkarıyor!

kariye müzesi

Müze ve ören yerlerinin bilet satış noktalarını ihaleyle özelleştiren Kültür ve Turizm Bakanlığı, işletme süresinin dolmasına bir yıl kala tekrar ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. Bakanlık, 2009 yılındaki ilk ihalede 55 satış noktasını özelleştirmişti.
Altı yıl önce müze ve ören yerlerinin büet satış noktalarım ihaleyle özelleştiren Kültür ve Turizm Bakanlığı, işletme süresinin dolmasına bir yıl kala tekrar ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. Bakanlık, 2009 yılındaki ilk ihalede 55 satış noktasını özelleştirmişti.

Şimdi ise yeni müzelerle birlikte sayısı 312’ye ulaşan satış noktalarının tamamınnı özelleştirilmesi planlanıyor.

Pek çok farklı medeniyetin beşiği olan Anadolu, sadece deniz, kum, güneşle değil kültür mirasıyla da tam anlamıyla bir turizm cenneti. Son yıllarda yapılan kazılar ve geliştirilen projelerle bu eserlerin ortaya çıkarılması hızlanırken, Türkiye’de müzecilik de bir değişim sürecinden geçiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, müzelerle ilgili projeler geliştirirken özel sektörü de sisteme dahil etmeye başladı. Bunun en önemli adımlarından biri 2009 yılında atılmıştı. O tarihte 55 müze ve ören yerinin bilet satış noktasının özelleştirilmesi için ihaleye çıkılmıştı. Bu ihaleyi ise Bilkent Holding’e bağlı Bilin-tur kazanmıştı. 2014 yılında yapılan ikinci bir ihaleyle 62 müzenin daha işletmesini alan Bilintur, bugün Türkiye’deki yaklaşık 312 müze ve ören yerinin 117’sini işletiyor.

2016 yılı sonunda Bilintur’un süresi doluyor. Bakanlık bu nedenle şimdi yeni bir ihale açmaya hazırlanıyor. Üstelik bu kez sayısı 312’ye çıkan satış noktalarının tamamının özelleştirilmesi planlanıyor. Satış noktalarının 10 yıllık işletme hakkını vermeyi planlayan bakanlığın ihaleye önümüzdeki birkaç ay içinde çıkması bekleniyor.

İKİ AŞAMALI OLACAK

Yeni açılacak ihalenin de 2009 yılında olduğu gibi iki aşamalı yapılacağı tahmin ediliyor. İki aşamalı sisteme göre şirketler ilk aşamada stratejik planlarını ortaya koyuyor. İkinci aşamada ise finansal teklifler sunuluyor. Her iki bölümde alman puanların ortalamasına göre ihale sonuçlanıyor.

2009 yılında ihaleyi alan Bilintur, işletme karşılığında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 156 milyon TL ciro ve 25 milyon TL ödeme garantisi vermişti. Bilintur Yönetim Kurulu Üyesi Orhan Hallik, bu hedefleri tutturmayı başardıklarını söylüyor. Hallik, “Türkiye’de kültür perakendeciliğini ilk biz başlattık. Türkiye çok önemli bir kültür ülkesi. Bunu doğru şekilde vurgulayıp, sahiplenmek gerekiyor. Biz bugüne kadar yaptığımız projelerle Türkiye’ye Müze’nin Kahvesi gibi önemli markalar kazandırdık” diye konuşuyor.

MÜZE GELİRLERİ ARTIYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın özelleştirme kapsamını genişletmesinde, son yıllarda müze ve ören yerlerinin gelirlerindeki artışın büyük etkisi var. Türkiye’deki müze ve ören yerlerini yılda 27-28 milyon kişi ziyaret ediyor. Müze ve ören yerlerinden elde edilen gelirler 2002 yılında sadece 26 milyon liraydı. 2013’te 313 milyon lira olan gelir, geçen yıl yüzde 39’luk artışla 435 milyon liraya çıktı.

Ekonomist

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*