Atatürk Orman Çiftliği satılacak mı?

Naci Ağbal

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Atatürk Orman Çiftliği ve devlet tiyatroları gibi kurumların özelleştirme yoluyla satılacağına ilişkin muhalefet milletvekillerinin eleştirilerine, “Yok öyle bir şey” sözleriyle karşılık verdi.

Türkiye Varlık Fonu kurulmasını düzenleyen yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda önemli değişiklikler yapılarak kabul edildi. Komisyonun CHP, MHP ve HDP’li vekilleri, hükümetin Atatürk Orman Çiftliği, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih kurumu başta olmak üzere özel bütçeli 110 kamu idaresine ait varlıklarının Özelleştirme İdaresi tarafından satılmasının önünü açan düzenlemeyle yeni bir Varlık Fonu kurulmasının kafalarda soru işareti oluşturduğunu söylediler. CHP’li Aykut Erdoğdu, Bakan Ağbal’a, “Bu yasalarla amacınız askerin kentlerde boşaltacağı arazileri özel sektöre satmak mı?” Boşaltılan askeri tesislerle ilgili bir planınız var mı?” diye sordu.

AKLIMA GETİRMEYİN
Bakan Ağbal, bu düzenlemeleri yapmalarının arka planında askeri tesislerin özelleştirilmesi ya da AOÇ’nin satılması olmadığını belirtirken, “Hayır, hiçbir planımız yok. Tiyatrolar özelleştirilecek, AOÇ satılacak diye plan yok. Türk Dil Tarih Kurumu yok. Yani, aklımda olmayan şeyleri aklıma getiriyorsunuz. Hiçbir şekilde yok öyle bir şey” dedi. Ağbal, başka bir soruya karşılık da “Siz bu düzenlemeyi getirirken aklınızda, planınızda, projenizde askerî tesisler var mıydı, diye soruyorsanız asla, zinhar öyle bir şey de yok” cevabını verdi.

‘BAKAN GİRMİYOR DEDİ’ DEMEYİN
CHP’li Erdoğdu, “Bakan olarak bu beyanlarınız da yasama iradesinin bir parçasıdır. Demek ki askerî alanlar özelleştirme kapsamına girmeyecek” sözleri üzerine Ağbal, “Hayır, ben sadece öyle bir plan yok diyorum. Yarın bir gün Bakan hukuken kesin girmiyor dedi demeyin. Öyle bir planımız yok, onu söylemek istedim” karşılığını verdi. Halen yürürlükte olan mevzuatlarla askeri arazilerin özelleştirilmesinin zaten mümkün olduğunu belirten Ağbal, 1956 yılından önce askerin elinde bulunan gayrimenkullerin MSB’nin görüşü alınarak, bu tarihten sonra askeriyeye geçmiş arazilerin ise Hazine tahsisi kaldırılarak Özelleştirme İdaresi tarafından satılabileceğini bildirdi.

TAKDİRE ŞAYAN BİR GÖRÜŞ
CHP’li Erdoğdu, Bakan Ağbal’ın bu açıklaması üzerine, “O zaman CHP olarak bu konuyla ilgili biz pozisyonumuzu da bildirelim. Biz, şehir içinde kalan askerî alanların asla bir rant projesine konu edilmeden park ve benzeri kentsel ihtiyaçlar çerçevesinde değerlendirilmesi konusunda son derece ısrarlıyız” dedi. Ağbal, Erdoğdu’ya, “Çok takdire şayan bir görüş” sözleriyle karşılık verdi.

SAYIŞTAY YERİNE MECLİS DENETLEYECEK
Komisyon’da değiştirilerek kabul edilen düzenlemeyle, ekonomiyi olası iç ve dış krizlere karşı korumak, mega projelere kaynak sağlamak ve ekonominin büyümesine katkı sağlamak amacıyla kurulacak Türkiye Varlık Fonu’nun adeta denetim dışı bırakılması fikrinden vazgeçildi. Başbakan’ın atayacağı yöneticiler tarafından idare edilecek Fon’un hesapları, bağımsız denetimin yanı sıra Başbakan tarafından görevlendirilecek 3 denetim elemanı tarafından ayrıca denetlenecek. Denetim raporları hem Bakanlar Kurulu’na hem de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulacak. Fon, Kurumlar Vergisi, KDV ve Gelir Vergisi olmak üzere bir çok vergi, harç ve ödemeden muaf tutuldu.

Sözcü