Ataç İnşaat neden iflas etti?

Ataç İnşaat

ANTALYA 1’inci Asliye Ticaret Mahkemesi, bir dönem Türkiye’nin en büyükleri arasında yer alan ve varlıkları 1 milyar doları aşan Ataç Grubu’nun iflasına karar verdi. İflas kararı verilen Ataç İnşaat, yurtiçi ve yurtdışında bir dizi büyük projeye üstlenmişti. Bir diğer firma Anteks ise Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesindeydi.

Ataç İnşaat ve Sanayi A.Ş. ile Anteks Antalya Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1960 yılında Hikmet Ataman ve Hüseyin Çalık tarafından kuruldu. Daha sonra Ataç Grubu altında toplanan iki şirket bünyesinde iplik, boya ve dokuma fabrikaları, enerji firması, özel okul ve otelleri barındırıyordu. Ataç İnşaat, 2011’de cirosunu en çok artıran Türkiye’nin üçüncü şirketi seçildi ve çoğu kez de Türkiye’nin en büyük ilk 500 şirketi arasında yer aldı. Anteks ise Armani, Lacoste, Versace gibi dünya devlerine yönelik üretimler yapıyordu.

ÇÖKÜŞ 2011’DE BAŞLADI
Grubun çöküşü, 2011’de yapılan halka arzla başladı. Batış sürecine giren grubun kurtarılması amacıyla anlaşma yapılan fon şirketinin oluşturduğu yeni yönetim kurulu da Ataç ve Anteks için iflas erteleme istedi. Birçok alacaklı ise şirketin iflası için başvurdu.

Antalya 1’inci Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen iflasın ertelenmesine ilişkin davanın karar duruşmasında mahkeme, her iki şirketin de iflasına karar verdi. Bu kararla yönetim düşerken, şirketlerin tüm malvarlıklarına da el konularak iflas dosyaları açılacak. İşçiler, borsazedeler ve diğerleri alacaklarını belgeledikten sonra da icra yoluyla satışlar gerçekleştirilecek.

YÖNETİCİLER YETKİLİ DEĞİLDİ
Davada Çalık ailesini temsil eden avukat Arif Karabağ, iflasa giden süreci anlattı. İflas erteleme talebinde bulunan Ataç Grubu yöneticilerinin, iflasın ertelenmesi davası açmaya yetkileri olmadığını belirten Arif Karabağ, “Çünkü her iki şirketin genel kurulları yapılamamış ve yönetim kurulu oluşmamıştı. Dolayısıyla yönetim kurulu kararı olmadan ya da gerçek yöneticiler kararı olmadan bu dava açılmıştır. Yasa gereği iflasın ertelenmesi davası açılırken dava açan avukatın vekaletinde iflasın ertelenmesi davası açma yetkisi de yoktu” dedi.
Hürriyet