Çevre temizlik vergisi KDV oranı!

Çevre temizlik vergisi KDV oranı

Çevre temizlik vergisi, belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan ev, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor. Peki Çevre temizlik vergisinde KDV var mı? İşte çevre temizlik vergisi KDV oranı…

Çevre temizlik vergisi KDV oranı!
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesinde, belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde bulunan ve belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar adına ödeniyor.

Söz vergi mesken ve işyerleri için farklı şekillerde ödeniyor. İşyeri için vergi ödemesi ilçe belediyesine yapılırken, meskenlerin vergisi su faturasına yansıtılıyor. Peki Çevre temizlik vergisinde KDV var mı? İşte çevre temizlik vergisi KDV oranı…

Katma Değer Vergisi (KDV) , vergi mükelleflerinden kar edilmesi durumunda edilen kar miktarı üzerinden faaliyet gösterdikleri sektöre göre değişik oranlarda aylık olarak tahsil edilen bir vergi çeşidi olarak tanımlanıyor.

Belediye tarafındantahsil edilen atık su bedeline ilişkin çevre temizlik vergisinin katma değer vergisi matrahına dahil edilmiyor. Konu ile ilgili sirküler şu şekilde;

T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Gelirler Genel Müdürlüğü

KATMA DEĞER VERGİSİ SİRKÜLERİ / 3

Konusu :Belediyelerce tahsil edilen atık su bedeline ilişkin çevre temizlik vergisinin katma değer vergisi matrahına dahil edilmeyeceği hakkında.

İlgili olduğu maddeler : Katma Değer Vergisi Kanunu Madde 20/1 ve 24/b

1.Giriş :

Bakanlığımıza intikal eden olaylardan, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunun mükerrer 44. maddesine dayanılarak tahakkuk ettirilen ve su faturasında yer alan atık su ile ilgili çevre temizlik vergisinin katma değer vergisi matrahına dahil edilip edilmeyeceği konusunda tereddüte düşüldüğü anlaşılmaktadır.

2. Katma Değer Vergisinde Teslim ve Hizmet İşlemlerinde Matrah ve Matraha Dahil Olan Unsurlar:

Katma Değer Vergisi Kanununun teslim ve hizmet işlemlerinde matrah başlığını taşıyan 20. maddesinin 1. bendine göre matrah; teslim ve hizmet işlemlerinin karşılığını teşkil eden “bedel” olup, bedel ise aynı maddenin 2. bendinde; malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamı olarak tanımlanmıştır.

Öte yandan, Katma Değer Vergisi Kanununun 24/b maddesi uyarınca, ambalaj giderleri, sigorta, komisyon ve benzeri gider karşılıkları ile vergi, resim, harç, pay, fon karşılığı gibi unsurlar katma değer vergisi matrahına dahildir.

3. Atık Su ile İlgili Çevre Temizlik Vergisinin Katma Değer Vergisi Matrahına Etkisi:

Atık su ile ilgili çevre temizlik vergisi, 2464 sayılı Kanunun mükerrer 44. maddesi uyarınca belediyelere gelir olarak ihdas edilen bir vergidir. Sözü edilen maddede atık su ile ilgili çevre temizlik, vergisinin su tüketim bedeli ile birlikte tarh ve tahakkuk etmiş sayılacağı ve bu bedel ile birlikte tahsil edileceği öngörülmektedir.

Buna göre, belediyenin geliri olan ve doğrudan belediyeye ödenen atık su ile ilgili çevre temizlik vergisi, bedelin bir unsuru sayılamayacağından su teslimine ilişkin katma değer vergisi matrahına dahil edilmemesi gerekmektedir.

Konutlarda çevre temizlik vergisi ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com