Enerjisa ciroyu yüzde 8 artıracak!

enerjisa

Sabancı Holding’in enerji şirketi Enerjisa, 2018 başında halka açılacak. Holdingin Enerji Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, halka arz oranının belirlenmediğini ancak yeterli derinliği sağlayacak oranda olacağını söyledi. Halka arzın Türkiye tarihinin en büyüklerinden biri olacağını vurgulayan Göçmen, “Bütün değer zincirimizi şeffaflaştırıyoruz. Her şirketimiz yatırımcıya hesap verecek” dedi.

SEKTÖR 60 MİLYAR $ BORÇLU
Sektördeki borçluluk miktarının yüksekliğine dikkat çeken Göçmen, “10 yılda sektöre 75 milyar dolara yakın para yatırılmış. Bugün itibarıyla sektörün borcu 60 milyar dolar. Bunun da 52 milyar doları yerli bankalara” dedi. Göçmen, Enerjisa’nın toplam borcunun 12 milyar lira olduğunu ve borcun yaklaşık yarısının euro cinsinden oluştuğunu söyleyerek, “Euro cinsi borcumuzun da yüzde 70’ini hedge ediyoruz. Gelirlerimizin içinde de dolar cinsi olanlar var” diye konuştu.

HİSSE SATIŞI OLABİLİR
Borç seviyesini düşürmek ve Enerjisa’da planlanan halka arz öncesi şirketin değerlemesine katkıda bulunmak için dağıtım ve perakende işlerinde azınlık hisse satışının gündemlerinde olduğunu vurgulayan Göçmen, “Bu, borçlarımızı azaltacağı gibi halka arza da katkı yapacaktır” diye konuştu. Enerjisa’nın satılık tesisinin olmadığını belirten Göçmen, ortakları EON için Türkiye’nin en başarılı operasyon olduğunu kaydetti. Göçmen, yeni enerji yönetimi ve EPDK’nın attığı adımları da çok olumlu bulduklarının altını çizdi.

CİROYU YÜZDE 8 ARTIRACAK
Enerjisa CEO’su Kıvanç Zaimler, 9 milyon müşteriye ulaştıklarını satışları yüzde 8, FAVÖK’ü de yüzde 119 artırdıklarını söyledi. 2016 yılı büyüme hedeflerine de değinen Zaimler, “Operasyonel kârda yüzde 40-50, satış gelirlerinde ise yüzde 8 artış hedefliyoruz” diye konuştu. Yılsonu itibarıyla üretimde 5.5 milyar dolar, dağıtım ve tedarikte ise 4.2 milyar dolar yatırım rakamına ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizen Zaimler, şirketin 4 milyar dolar olan cirosunun ise bu yıl yüzde 8 artmasını öngördüklerini belirtti.

DÜŞÜK FİYAT AVANTAJ
Gelecek 10 yılda sektörün en az 80-100 milyar dolar yatırıma ihtiyacı olduğunun altını çizen Göçmen, kurumsal yatırımcı sayısının artırılması için liberalizasyonun şart olduğunu söyledi. Düşük enerji fiyatlarının Türkiye için rekabet avantajı sağladığını söyleyen Göçmen, doğalgaz fiyatlarının düşmesinin özellikle LNG piyasasında Türkiye’nin lehine bir ortam oluşturduğunu kaydetti.
Sabah