Ev, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların alım satım işlemleri için, tapu satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. İşte tapu harcı ödeme 2016…
Tapu harcı ödeme 2016!
Taşınmaz malların alım satım işlemleri için tapu dairesinde belli oranlarda tapu harcı ödeniyor. Tapu harcı için ne kadar ödeme yapılacağı, satış bedeli üzerinden yapılan hesaplama ile tespit ediliyor.
Tapu harcı gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Bu harcı alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödemekle yükümlü oluyor. Böylece gerçekleşen satış için toplamda binde 40 oranında harç ödemesi yapılıyor.
Tapu harcı 2016 hesaplama örnekleri şu ekilde
Satış değeri 100 bin TL olan satışın tapu harcı 2 bin TL
Satış değeri 200 bin TL olan satışın tapu harcı 4 bin TL
Satış değeri 300 bin TL olan satışın tapu harcı 6 bin TL
Satış değeri 400 bin TL olan satışın tapu harcı 8 bin TL
Satış değeri 500 bin TL olan satışın tapu harcı 10 bin TL
Tapu harcının yanında tapu döenr sermaye masraflarının da ödenmesi gerekiyor. Peki 2016 tapu harcı nasıl ödenir? tapu harcı nereye ödenir? diyorsanız işte yanıtı…
Tapu harcı ödeme 2016..
Tapu müdürlüğünde gerçekleşen incelemeden sonra verilen iletişim numarasına mesaj geliyor. Mesaj içeriğinde tapu harcının nereye ödeneceği bilgisi ve akabinde randevu günü ve saati veriliyor. Tapu harcı ödemesi gün içinde yapıldıktan sonra dekont tapu memuruna teslim ediliyor ve devir işlemleri kaldığı yerden devam ediyor.
Tapu harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenebiliyor. Maliye Bakanlığı tarafından yetki verilmesi halinde bankalar gibi ilgili kuruluşlara da ödeme yapılabiliyor.
Ayrıca tapu müdürlüklerinde e-tahsilat uygulamasına geçilmiş olup; Bu uygulama ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.
Tapu devri için gerekli belgeler 2016!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com