Çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu temizlik hizmeti için iki taksitte ödeniyor. Peki çevre temizlik vergisi gecikirse ne olur? diyorsanız işte çevre temizlik vergisi gecikme cezası 2016…
Çevre temizlik vergisi gecikme cezası 2016!
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen çevre temizlik vergisi, belediyelerin sunduğu çevre temizlik hizmetinden faydalanan mesken, işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor.
Söz konusu vergi arsa ve araziler için ödenmiyor. Verginin mükellefleri taşınmaz malın kullanıcısı oluyor. Çevre ve temizlik vergisi mükellefiyeti, taşınmaz malın kullanılmaya başlandığı tarihten itibaren başlıyor.
Çevre temizlik vergisi beyannamesi mükellef olunduğunda bir kereye mahsus olmak üzere veriliyor. Takip eden yıllarda binayı kullanan kişi değişmediği sürece yeniden beyanname verilmiyor.
Çevre ve temizlik vergisi, senede iki eşit taksitte ödeniyor. İsteyenler birinci taksit dönemi içinde tüm vergi borcunu ödeyebiliyor. Vergide birinci taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.Peki çevre temzilik vergisi gecikirse ne olur? diyorsanız işte çevre temizlik vergisi gecikme cezası 2016…
Çöp vergisi olarakta bilinen çevre temizlik vergisinin geç ödenmesi halinde taşınmazın türüne göre vergi cezası hesaplanarak mükelleften kesiliyor. Büyükşehir belediyesi dahilindeki ilçe veya ilk kademe belediyelerinin kendileri tarafından tahsil edilen çevre temizlik vergisi ve gecikme zammı toplamının %20’sini de bir bildirim ile ertesi ayın 20.günü akşamına kadar büyükşehir belediyesine bildirmesi ve aynı süre içinde ödemesi gerekiyor.
İdareler tahsil ettiği vergi ve gecikme zammı toplamının yüzde yirmisini ise münhasıran çöp imha tesislerinin kuruluş ve işletmelerinde kullanılmak üzere büyükşehir belediyesine tahsilatı takip eden ayın yirminci günü akşamına kadar aktarıyor.
Çevre temizlik vergisi hangi fatura üzerinden tahsil edilir?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com